Ook grote bedrijven en instanties hebben meerdere 'kinderen'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Op zaterdag 15 oktober heeft het G-team van FC LEO thuis met 10-2 gewonnen van Heerenveense boys G2. Volgens alle trainers was het een hele mooie wedstrijd. 
Aanstaande zaterdag speelt het team uit tegen het andere G-team van Heerenveense Boys: G1. Aanvang wedstrijd 13.00 uur.
je profielfoto

Bovenstaande Tweet zag ik vanmorgen voorbij komen en vreemd genoeg gingen mijn gedachten terug naar vorige week woensdagavond. Die avond was ik te gast in Loppersum waar SC Loppersum, en geen V.V. Loppersum zoals Dick Heuvelman schreef in zijn rubriek Derde Helft, een ‘’Avondje Derksen’ organiseerde. Een avond  waar naast Johan Derksen ook Hans Nijland, Henk de Haan en Dick Heuvelman te gast waren. Een uitstekend georganiseerde avond waar Derksen er enige stevig gepeperde uitspraken ingooide. Dat is ook direct de reden dat Johan  Derksen een van mijn idolen is. Derksen durft namelijk dat  te zeggen wat velen denken maar niet durven te zeggen. Nu zullen er velen zijn die denken van, wat heeft Johan Derksen nu te maken met het wel en wee van het G-team van FC LEO.

Ik zie Johan Derksen in veel dingen wel als een voorbeeld hoewel ik het niet in alles met de oud-hoofdredacteur van Voetbal International eens ben. Maar je mening durven geven en wetende dat je daar geen vrienden mee maakt vind ik een sterke kant van mijn idool en voorbeeld. Toen ik vanmorgen de Tweet van Henk Bruinius, teamleider van het G-team van FC LEO, las gingen mijn gedachten terug naar dit voorjaar toen ik tijdens het bezoek van provinciaal Statenlid Robert de Wit aan FC LEO meekreeg wat vrijwilligers als Henk Bruinius aan tijd in het voetbal voor personen met  een beperking stoppen. Maar mensen zoals Henk moeten ook nog eens roeien met de riemen die ze hebben. Roeien met riemen waar eigenlijk te weinig eurootjes aan zitten. Gelukkig ziet het er naar uit dat er voor de verenigingen met teams voor voetballers en voetbalsters met een beperking wat licht in de tunnel komt. Want zoals de zaken er nu voorstaan wordt het sporten voor mensen met een beperking meegenomen richting de komende sportnota. Dus kort door de bocht, de politiek gaat sporters met een beperking serieus nemen. Wie veel sporters met een beperking echter niet serieus nemen zijn bedrijven zoals bijvoorbeeld  Essent en  Menzis. Bedrijven die het principe huldigen van, wanneer je vier kinderen hebt neem je er eentje mee naar een eredivisieduel of een ander leuk evenement. Want zo werkte het de afgelopen weken helaas een paar keer. De vereniging die door de brand op sportpark ‘Het Noorden’ in verhouding tot Potetos en VV Groningen maar minimaal gedupeerd werd kreeg hulp en uitjes uit alle windstreken aangeboden die er maar te bedenken zijn. Iets waar niets mis mee is maar wel met een achterliggende gedachte. Want het beeld van velen, zo hoorde ik de laatste weken veelvuldig, is helder. Een beeld waar ik in mee ga. Want bij een bepaalde vereniging willen horen is voor veel bedrijven, wat ook FC Groningen is, belangrijker dan dat men eens verder in de provincie gaat kijken wat je daar voor de gehandicaptensport kunt betekenen. Als Essent had je al die vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor het voetballen voor kinderen of volwassenen met een beperking, en wat meer van ze vraagt dan leider zijn van een jeugdteam, kunnen belonen met een bezoek aan het duel FC Groningen-Heerenveen. Maar wie weet maakt de aanstaande sportnota wat los zodat ook bedrijven als een Menzis of Essent hun andere ‘kinderen’ een keer gaan belonen. Iets wat natuurlijk ook geldt voor FC Groningen. Want een Amateurconvernant zal er toch niet alleen zijn om er door een vracht aan advertenties zelf alleen maar beter van te worden.