2:2 is 'leuk' want je gaat helemaal naar de kloten

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vorige week werd het amateurvoetbal opeens opgeschrikt door een nieuw plan van de KNVB. De bond wil het pupillenvoetbal heel anders gaan benaderen door de jongere voetballers meer in wedstrijdjes van 2:2, 4:4 en 6:6 te laten spelen.
je profielfoto
Gisteren, dinsdag 27 september, was ik aanwezig bij een training van FC Groningen. Niet omdat ik niet wist waar ik met mijn tijd heen moest maar omdat ik dat iemand had belooft en ik een traininkje wel leuk vind. Het was een fysieke training waar de nodige arbeid geleverd moest worden. Zo was er een partijcircuit voor zestallen waarbij er sowieso in een partij 2:2 werd gespeeld maar waarbij alle zes de spelers scherp moesten staan. Een partij die twee minuten duurde waarbij de spelers helemaal naar de ‘kloten’ gingen. Iedereen die gevoetbald weet dat een partij 2:2 ‘moordend’ is. Hoe moe je ook bent, je moet door want anders wordt je even heerlijk door je teamgenoot afgezaagd omdat die tegen twee tegenstanders staat te buffelen. Terwijl ik naar deze trainingsvorm keek dacht ik opeens aan het plan waar de KNVB op dit moment heerlijk reclame voor aan het maken is. Een plan waar de geluiden niet echt positief over zijn. Kijkende naar de training van FC Groningen begrijp ik dat wel. Spelvormen van 2:2 en 4: 4 zijn leuk op trainingen maar toch niet voor een zaterdagmorgen in het jeugdvoetbal. Wanneer we het 2:2 even als voorbeeld nemen denk ik eerlijk gezegd dat er grote groepen jeugdspelers zijn die al op vroege leeftijd zeggen, toedeloe voetbal ik kies wel voor een andere sport. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat het 2:2 en 4:4 in competitieverband ook maar iets toevoegt aan het project ‘Winnaars van Morgen. Bij 2:2 lopen jeugdvoetballertjes zich helemaal ‘kleurenblind’ en als ze een sterke tegenstander treffen ook nog doof ook. In een spelvorm van 2:2 is er niemand die zich kan verschuilen. Dan is het vredig madeliefjes plukken verboden want er moet, in het kader van het project ‘Winnaars van Morgen’ gepresteerd worden. Ik heb geen idee hoelang de wedstrijdjes moeten duren. Maar langer dan vijf minuten hoef je dat niet te doen. Dan is de grap er namelijk al af wanneer er een team veel sterker is. Ik zag ergens een rapport in mijn mailbox voorbij komen die ik geprobeerd heb te lezen. Ik hoop dat het aan mijn kijk op het voetbal ligt maar ik begreep er helemaal niks van. Waar ik echter nog minder van begrijp is dat er personen staat te oreren alsof ze het wel begrijpen. Die het fantastisch vinden dat er veel gescoord wordt. Die helemaal in extase raken dat er in de jongere jeugd niet met keepers gewerkt wordt en hele maal over hun theewater raken omdat de ING kleine doeltjes gaat regelen. Leuk man, kleine doeltjes regelen. Maar gaat de ING ook allemaal mensjes regelen die het op clubs allemaal een beetje in goede banen gaat leiden. Verenigingen waarvan 90% nu al een schreeuwend tekort aan vrijwilligers heeft.

Ik denk niet dat onze luchtkasteelbouwers daar aan hebben gedacht. Daar denken mensen die niet weten of er zand of lucht in een bal zit waarschijnlijk niet aan. Die kijken waarschijnlijk alleen maar naar hun bankrekening om te kijken of hun ‘strak’ plan ze ook nog een bonus heeft opgeleverd. Want eerlijk gezegd denk ik niet dat wanneer je dit soort dwaze plannen door de strotten van voetbalclubs wilt drukken  je er ook maar iets van  begrijpt. Ik zag de spelers van FC Groningen echt kapotgaan op dat 2:2-spel en dat gaan die kleine voetballertjes straks ook meemaken. Die gaan ook kapot  wanneer ze op een regenachtige zaterdag met 38-2 op hun kloten krijgen in een potje ‘we doen maar wat’ maar met de moed der wanhoop toch maar  doorgaan tot ze er bij neervallen. En het eindresultaat: Na een maand heeft het gros misschien wel voor een andere sport gekozen omdat het zoveelste volslagen belachelijk plan van een volledig van het padje zijnde voetbalbond de jeugd van de velden jaagt.