Vijf 'afgelastingen' Onbegrijpelijk maar waar

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Gisteren, zaterdag 24 september, was het prachtig weer. Weer waar je van dacht was ik nog maar voor even een voetballer die de wei in mag. Een gedachte die lang niet iedere voetballer of voetbalster had want ook gisteren moesten er weer meer wedstrijden ‘afgelast’ worden dan er klinkers in de Peperweg in Ezinge zitten.
je profielfoto
Gistermiddag was ik te gast bij Noordpool waar ik hoorde dat er bij de geel/zwarten vijf duels niet gespeeld werden omdat de tegenstanders een incompleet team hadden. Incompleet betekende in sommige gevallen dat een team maar over tien spelers kon beschikken. Tien spelers waar je gewoon mee kunt voetballen want dan loop je als tiental maar een stapje harder. Want nergens staat geschreven dat je met elf moet zijn dat je kunt voetballen. Je moet met minimaal zeven spelers of speelsters zijn. Maar ik begreep dat dit door de club waar een team maar uit tien spelers bestond iets anders werd bekeken. Die kwamen ‘gewoon’ niet. Voor mij, wanneer ik wedstrijdsecretaris was de oplossing heel simpel ben. Er kwam gewoon een B.N.O. op het wedstrijdformulier te staan. Want als wedstrijdsecretaris ben je toch een keer klaar met dat weekendje weg, IKEA of ander geneuzel zoals familiedagen of verjaardagen. Want bij alle verenigingen komen de speelschema’s vroegtijdig binnen zodat alles en iedereen weet wanneer hij of zij moet voetballen. Dat was ook de mening van sommige aanwezigen in de bestuurskamer van Noordpool waar ook de opmerking viel te beluisteren dat de KNVB, en regio Zwolle waar het noorden ondervalt in het bijzonder, er zo langzamerhand wel een beetje klaar mee is. Die zijn er gewoon klaar mee dat heel veel personen die heel hard roepen dat voetballen hun hobby is daar anders over denken wanneer het seizoen weer begonnen is. Nu moet ik zeggen dat ik er aan twijfel of de bond eindelijk eens een keer doorpakt. Doorpakt in de zin van om teams uit de competitie te gooien wanneer ze er qua afgelastingen een zootje van maken. Ik ben wel benieuwd of de bond zijn stoere taal gaat waar maken. Stoere taal die ze ook roepen waar het gaat over de invoering van het nieuwe systeem binnen het pupillenvoetbal. Een systeem waarbij de wedstrijdsecretarissen ’s nachts badend in het zweet wakker worden. Dat worden ze omdat ook in het jeugdvoetbal de ‘afgelastingen’ buiten alle proporties zijn. We mogen het niets steeds zeggen, maar dat ‘gekloot’ had je vroeger niet. Als junior had je op zaterdag je wedstrijden en in mijn geval als senior op de zondag. Dat zat in het ‘systeem’ zoals dat toen bij iedereen in het systeem zat. Maar dat is, zo waren de woorden van een aanwezige in de bestuurskamer, tegenwoordig helaas anders. ‘Teveel hebben niet meer het idee dat ze op een voetbalclub zitten waar veel vrijwilligers er met elkaar voor zorgen dat iedereen in de weekenden kan voetballen.”

Niet vreemd was het dat iedereen het met de spreker eens was en van harte hoopt dat de KNVB zijn stoere taal nu eens omzet in spierballen tonen want met alleen maar woorden maar geen daden komen we qua ‘afgelastingen’ geen steek verder.