Ouders van nu ontnemen kinderen kleedkamerhumor.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vanmorgen kwam er op de sociale media een artikel voorbij over iets wat al jarenlang een stokpaardje van mij is. Het artikel, geschreven door Paul Renirie uit Alphen aan de Rijn, ging over het douchen na afloop van een voetbaltraining of wedstrijd.
je profielfoto
Sinds het bestaan van mijn website www.puurvoetbalonline.nl heb ik met regelmaat aandacht besteed aan het steeds minder douchen op een voetbalclub. Een gegeven waar ik niets van begrijp. Het artikel van Paul, http://wqd.nl/6gQ1 , was een artikel waar ik het geen 100 maar 1000% mee eens was. Want natuurlijk is het van de zotte dat er door de jeugdleden niet op de clubs gedoucht wordt. Maar ‘goed’ voorbeeld doet goed volgen denk ik dan maar. Want hoe vaak zie je geen voetballers in hun vieze stinkkleren stevig aan de derde helft bezig zijn. Stijf van het zweet wordt er een heerlijk biertje gedronken terwijl de ledematen zo stijf als een eikenhouten plank worden. Dat krijgen jeugdspelers mee wanneer ze pappa met de derde helft bezig zien. Want pappa kan dan moeilijk zeggen dat de nieuwe Messi zich moet douchen omdatdit  beter voor zijn aanstaande carrière is. Want doet pappa dat dan zegt ‘kleine Messi’ dat pappa dat zelf ook niet doet.

Maar er is nog een andere reden waarom kinderen zich van hun ouders niet op de club hoeven douchen. Dat komt omdat steeds meer ouders echt helemaal niets begrijpen van de kleedkamer. Die snappen er geen pepernoot van dat kleedkamerhumor er voor zorgt dat er een team gekweekt wordt. Daar wordt gedold, streken uitgehaald en winst en verlies gedeeld. De kleedkamer heeft iets magisch. Want alles wat binnen de kleedkamer gebeurt blijft ook in de kleedkamer. Althans wanneer de begeleiding functioneert zoals die behoort te functioneren. Want als begeleider van een team ben je namelijk bij je team aanwezig tijdens het douchen. Dan sta je niet buiten een sigaretje te roken zoals tegenwoordig steeds vaker gebeurt. Ik zie wekelijks kinderen fietsen met voetbalschoenen aan en met scheenbeschermers voor op weg naar een training. Maar ook zie ik ze terugfietsen. Onder de modder besmeurd want niet alle verenigingen hebben een plastic voetbalveld tot hun beschikking. Wanneer ik dat zie denk ik, als ouders en club ben je niet goed bij je paasei. Waarom was douchen op je club vroeger heel gewoon en waarom is dat tegenwoordig allemaal anders. Vroeger in de kleedkamer waren de piemelotjes ook niet allemaal even groot en werden daar geintjes over gemaakt. Dat moet kunnen en kon toen ook. Maar nu is dat allemaal anders. Nu kan dat opeens niet meer want ouders vinden dat het douchen prima thuis kan gebeuren. Ouders die er dus niets van begrijpen en de woorden hygiëne, gezondheid en teamgeest maar even in de prullenbak gegooid hebben. Dat hoor je steeds meer waarbij het bizar is dat clubs het niet meer durven benoemen. Vreemd, want dat was in al die jaren dat ik jeugdtrainer ben geweest nooit een thema. Er werd op de club gedoucht en niemand die het er niet mee eens was. En natuurlijk had iemand zijn handdoek weleens vergeten. Maar een beetje leider/trainer heeft altijd wel een paar extra in zijn tas zodat IEDEREEN zich op de club kan douchen. Van Paul begreep ik dat het de ouders bij zijn club werd uitgelegd. Iedereen was na de uitleg ‘om’ waar het ging om het op de club douchen. Maar werkelijk duizenden snappen er helaas niets van en dat is jammer. Want zonder dat ze het weten ontnemen ze hun kind een belangrijk onderdeel van de voetbalsport, de kleedkamerhumor.