Mijn moment van het weekend: We moeten de lat niet zo hoog leggen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Bijna bij ieder duel waar ik voor de Ommelander Courant aanwezig ben gebeurt er wel iets wat het schrijven van een artikel waard is. Iets wat ik ook dit seizoen weer met de bezoekers van Puurvoetbalonline zal gaan delen.
je profielfoto

De tweede speelronde in het amateurvoetbal was een voor mij bijzondere. Een bijzondere omdat ik wat kilometers moest rijden om bij Corenos-GEO en SV Bedum-Eenrum aanwezig te zijn. We waren namelijk op maandag 5 september voor een paar dagen in Alkmaar neergestreken. Een paar dagen werden er een,  door het werkelijk fantastisch weer ,een paar meer. Dat zorgde dat ik zaterdagmorgen naar het noorden vertrok om vervolgens zondagavond op de ‘basis’ terug te keren. Daardoor verbleef ik zaterdag alleen in Ezinge waardoor ik voor mijn lieftallige echtgenote haar cluppie, AZ, een beetje moest volgen. De Alkmaarders speelden tegen Willem II en de verwachting was dat de brigade van John van der Brom dit duel gemakkelijk zou gaan winnen. Maar het zetten van verslagen in de steigers zetten en het naar een wedstrijdje op TV kijken is niet echt mijn ding dus het werd volume op zacht en af en toe een blik werpen op dat wat er in Alkmaar gebeurde. Ik moet zeggen, dat was niet veel bijzonders. Evert ten Napel was verslaggever en de stem van Evert sloeg niet over van opwinding. Kortom het was een ‘zaadpot’.

Enkele uren eerder stond ik in Roodeschool langs de lijn waar thuisploeg Corenos waardeloos aan het seizoen begon. De Roodeschoolsters begonnen namelijk met een nederlaag. Een nederlaag wat sommige fans deed verzuchtten dat er slecht gevoetbald werd. Een dag later was ik aanwezig in Bedum waar Bedum-zondag en Eenrum ook hun best deden om er een leuke pot van te maken. Om heel eerlijk te zijn slaagden beide teams daar niet echt in maar praten we wel over voetbal op vijfde klasse niveau. Daar dacht ik vervolgens aan toen ik even na vieren onderweg naar Alkmaar reed. Ik vergeleek het voetbal van zaterdag en zondagmiddag met dat van zaterdagavond. Een vergelijking die ergens nergens over gaat omdat ik mij bedacht dat de wedstrijden in het amateurvoetbal helemaal zo slecht niet zijn. Alleen moeten we ons wel bedenken waar we naar staan te kijken. Van spelers die op vierde of vijfde klasse niveau acteren, mag je niet verwachten dat ze wekelijks de sterren uit de lucht spelen. Dat mogen we wel iets meer van de profs verwachten die daar duidelijk meer voor trainen. Maar wanneer die zelfs niet wekelijks kunnen brengen waar velen op hopen wat doen we dan door de amateurs ‘negatief’ te beoordelen. Daar dacht ik aan toen ik naar Alkmaar reed en ik later op de avond nog wat samenvattingen uit de eredivisie zag. Toen bedacht ik mij, wat voor het amateurvoetbal geldt, is ook van toepassing op het betaald voetbal. We leggen de lat gewoon te hoog.