Het vrouwenvoetbal wordt WEL beter.....

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het meisjes- en vrouwenvoetbal heeft zich in Nederland in de laatste jaren stormachtig ontwikkeld. In 2014 waren er in Nederland 137.525 voetballende meisjes en vrouwen. Daarmee is vrouwenvoetbal uitgegroeid tot de meest populaire vrouwenteamsport na hockey. Bij de pupillen bedraagt de jaarlijkse groei zo’n 6,7%. Meer dan 2.000 verenigingen hebben één of meer meisjes- of vrouwenteams die in competitieverband spelen. Het bovenstaande maakte de KNVB deze week bekend en vanmorgen las ik het op www.svdeheracliden.nl : Het vrouwenvoetbal is leuk.
je profielfoto
Er zijn nog steeds velen die het met de kreet: 'vrouwenvoetbal is leuk' niet eens zijn. Vooral mannen zijn het die het maar niets vinden dat vrouwen/meisjes achter een bal aan rennen. Een logica waar ik niets maar dan ook helemaal niets van begrijp. Zo waren we gisteren op bezoek bij mijn dochter Krista en haar vriend Thomas. Op bezoek bij twee trotse aanstaande ouders die volgende week gaan horen wat de aanstaande baby voor geslacht heeft. Natuurlijk werden daar gisteren grapjes over gemaakt want mijn keuze was duidelijk. 'Wanneer het maar gezond is en later gaat voetballen vindt ik het verder prima wat het wordt,'' was mijn antwoord wat voor iemand die jarenlang als trainer van een damesteam actief is geweest niet onlogisch is. Natuurlijk leverde dat antwoord het nodige gelach op want ik weet ook dat mocht het een meisje worden Krista hoopt dat de kleine later over het nodige danstalent beschikt maar ik zou het niet erg vinden wanneer de kleine meid( want dat gok ik) met het shirt over de broek, haar in een staart en voetbalsokken op 'half 7' over een voetbalveld zou rennen.
En daar wringt de schoen nu precies bij mij want ik blijf het vreemd vinden dat er nog steeds teveel zo denigrerend over het vrouwenvoetbal wordt gedaan. We juichen ons suf wanneer er op de OS  dom met een stokkie achter een balletje aan  wordt aangerend. Er wordt verlekkerd naar de volleybaldames gekeken omdat die vaak van die heerlijk lange benen hebben en we vinden het kicken wanneer de handbaldames hun lijf en leden in de strijd gooien om te proberen een olympische medaille uit het vuur te slepen.
Dan is het dus vreemd dat er niet begrepen wordt dat in Nederland waar 137.525 meisjes of vrouwen zijn die de voetbalsport beoefenen omdat ze voetbal gewoon een leuke sport vinden . Een aantal waar nog iedere jaar ongeveer 6% bij komt. Een aantal wat genoeg zegt over een tak van de KNVB die een stormachtige ontwikkeling doormaakt. Een tak ook die door alle BVO's in Nederland meer gesteund zou moeten worden. Want het zou toch heel normaal zijn wanneer ook het damesvoetbal een volwaardige eredivisie krijgt. Dat zou het damesvoetbal namelijk  nog meer steunen.
Maar helaas zijn er nog teveel 'azijnzeikers die het vrouwenvoetbal helemaal niks vinden maar nog nooit een damesteam getraind of begeleidt hebben. Die direct een (voor)oordeel klaar hebben maar totaal geen verstand hebben van het begeleiden/trainen van een damesteam.
Dit weekend was ik bij de duels Ezinge-VVSV'09 en Eenrum-Harkstede. Twee duels uit de kelder van het amateurvoetbal waarbij ik soms medelijden had met de trainers. Medelijden omdat er dingen gebeurden die de speelsters van toen al beter onder de knie hadden dan de meeste spelers van nu en wat dankzij de snelst groeiende voetbaltak alleen maar sterker wordt.