Heimwee naar vroeger want nu mag een club uit ‘Verweggistan’ gewoon winnen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Heimwee naar vroeger kwam vanmorgen opeens tijdens mijn bijna dagelijkse duurloop opeens bij mij naar boven. Heimwee naar vroeger toen iedereen genoot van de successen die de Nederlandse clubs in Europa wisten te behalen.
je profielfoto


Heimwee naar vroeger zou een titel van een boek kunnen zijn. Een boek over de successen die er in vroegere jaren door de Nederlandse clubs in Europa werden behaald. Zo speelde Ajax in 1969 zijn eerste Europa Cup 1-finale tegen AC Milan maar die door de Amsterdammers met 4-1 werd verloren. Een jaar later was het de beurt aan Feyenoord dat in Milaan het Schotse klopte en de ‘beker met de grote oren’ voor het eerst meenam naar Nederland. Naar een Nederland waar iedereen blij was met het succes van de Rotterdammers. Blij waren we vervolgens ook met de successen van Ajax in Europa. Want we waren trots op ons kikkerlandje dat in die periode toonaangevend was in Europa. Een suprematie die we ons nu niet meer kunnen voorstellen maar er toen wel degelijk was. En ook later deden we als Nederland nog volop mee. Zo speelde Feyenoord in 1974 de UEFA Cup-finale tegen Tottenham die het wist te winnen. En vier jaar later won PSV de UEFA Cup door van SC Bastia te winnen. Successen waar je als voetballiefhebber blij mee was. Blij omdat ‘we’ dat als klein landje toch meer even ‘flikten’.

In latere jaren waren daar vervolgens meerdere successen voor PSV, Feyenoord en Ajax en steeds was daar weer de vreugde over de successen die de Nederlandse clubs in Europa hadden. Maar nu in 2016 is dat allemaal anders. Nu zijn er die drie dagen dronken zijn omdat AJAX heeft verloren van een Russische ploeg. Een nederlaag die de Amsterdammers aan zichzelf te danken hadden want er werd niet slecht gevoetbald, er werd helemaal niet gevoetbald. Want laat een ding duidelijk zijn, als fan vanaf zeg maar 1966 kan ik niet zeggen dat ik tegenwoordig ‘ in de war’ raak van het spel van de Amsterdammers. Of we dat Europees gezien wel van PSV, Feyenoord en AZ mogen verwachten moet nog blijken maar ik hoop het wel. Ik hoop dat omdat het goed is voor het Nederlands Voetbal wanneer alle vier de teams in Europa goed presteren. Want bij matig presteren van de vier bestaat de kans dat ook onze kampioen straks eerst in de voorronde mag spelen om te proberen tot de groepsfase door te dringen. Maar helaas zijn er velen die dat helemaal niets boeit. Die hopen dat vooral de Amsterdammers geen ene flikker in Europa presteren. Als fan van vroeger moet ik zeggen dat men het daar in Mokum ook wel een beetje naar maakt. Over de miljoenen op de bank is al genoeg gezegd en het gelul over een technisch hart ben ik ook wel een beetje klaar mee. En onze ‘grote’ vriend Sjaak Swart moet ook een keer gezegd worden dat hij moet stoppen met janken. ‘Sjakie’ heeft vroeger een mooie carrière gehad maar moet nu lekker gaan ballen met Freek de Jonge en consorten. Maar hij moet stoppen om ‘zijn’ club in diskrediet te brengen.

Zo hoop ik ook dat de Feyenoord-supporters allemaal hun verstand gebruiken. Want bij de minste of het geringste incident zijn ze de ‘Sjaak’ in Rotterdam. Een incident en het Europees voetbal kan voor Feyenoord over en uit zijn. Iets wat ik oprecht niet hoop want in het mooiste stadion van Nederland hoort Europees gespeeld te worden. Iets waar ik vroeger, samen met mijn vader van kon genieten. Want ik heb het duel tegen Real Madrid gezien toen volksheld Coen Moulijn in het duel tegen Real Madrid vies nagetrapt werd. Dan was je als ‘Ajacied’ fel voor Feyenoord want van Coentje moesten ze afblijven.

Zo zou ik nog uren door kunnen gaan maar de voetbalbijlages wachten niet. Voetbalbijlages over de amateurclubs uit onze regio en daarbuiten. Over amateurclubs waar ook een gezonde vorm van chauvinisme heerst. En dat is goed en moet ook. Want natuurlijk moet een supporter chauvinistisch zijn. Als geboren en getogen Eenrumer is Eenrum mijn club. Want ik was oprecht ‘ziek’ toen de roodbaadjes vorig seizoen degradeerden. Maar als voetballiefhebber uit de regio hoop ik dat alle clubs in het Ommelandergebied goed presteren en wat ook geldt voor de clubs die het in Europa voor Nederland moeten doen. Want je toch liever dat een Nederlandse club wint dan een team uit ‘Verweggistan’ of snap ik er nu niets meer van…