Mijn moment van het weekend: De kop is er af

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Zondag was er al even een voorproefje maar dit weekend gaat  het eindelijk  een beetje om het ‘eggie’. Dan gaan we weer naar de velden waar we ook het komend seizoen hopelijk weer getrakteerd gaan worden op mooie goals, hilarische momenten maar vooral op prachtige en duels en waar hopelijk weer voldoende over te schrijven valt.


je profielfoto

Ondanks dat het dit weekend nog nergens om ging voelde het toch weer als vanouds op sportpark ‘Het Noorden’ waar VVK-zondag en FVV tegen elkaar oefenden. Bij VVK was Henk de Koe als trainer gebleven en ook Marinus Siekman was de club uit Foxhol trouw gebleven. Op ‘Het Noorden’ waren de ‘naweeën’ van het Gjaltema-toernooi nog wel zichtbaar maar dat mocht de pret niet drukken. Het nieuw aangelegde kunstgrasveld van VVK lag er keurig bij, de kantine was weer gezellig en natuurlijk liepen er de nodige bekenden rond. Zo trof ik twee bestuursleden van FVV die ook in dit eerste oefenduel van hun club van de partij waren. Bestuursleden die ik vorig seizoen nog in Kloosterburen tegenkwam omdat het mannen zijn die hun club overal vergezellen. Iets wat ook geldt voor een aantal vaste volgers van de ploeg uit Foxhol. Want de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de aanhang van de thuisploeg duidelijk in de minderheid was. Maar dat was in het veld anders. De thuisploeg liet namelijk zien dat de stappen die er vorig seizoen vooral na de winterstop waren gemaakt werden doorgezet. Maar het was natuurlijk allemaal nog oefenen wat beide teams deden. Iets wat ook gold voor scheidsrechter Olaf Smit. De oud-voetballer van VVK gebruikte dit duel om weer in conditie te komen want de echte trainingskilometers waren er door ‘vakantieperikelen’ wat bij ingeschoten. In de wedstrijd was daar overigens niets van te merken. Olaf floot namelijk op een wijze die ik graag mag zien. Geen ‘gemiereneuk’ met rare kaarten maar gewoon de voetbaltaal spreken. Gewoon wanneer je een opmerking naar je hoofd geslingerd krijgt van een speler, trainer of publiek de figuurlijke bal ‘vol gas’ terugkoppen.

Maar Olaf had het ook niet moeilijk in een duel waarin er aan vooral FVV-zijde enkele spelers rondliepen die iets aan de corpulente kant waren. Daar, zo was duidelijk zichtbaar, moesten nog een paar kilootjes af in de komende weken. Dat deed me even terugdenken aan het gesprek wat ik voor de wedstrijd had met de beide trainers. Onafhankelijk van elkaar zeiden ze precies hetzelfde. ‘Op het niveau waar wij op voetballen moet je er niet vanuit gaan dat een speler in de zomerstop wat voor zichzelf gaan doen. Dat is echt een unicum wanneer dat gebeurt. “

Natuurlijk blijft dat bijzonder voor iemand die daar vroeger anders over dacht maar de tijden zijn veranderd. Wat niet was veranderd dat het voor Martine om 15.30 uur einde dienst was. Dat betekende dat het duel op ‘Het Noorden’ voor mij rond 15.35 uur ten einde was. Want om iemand die in een voetbalseizoen kilometers loopt om mij te plezieren te laten terwijl het nog nergens om gaat ging mij even te ver. Maar ’s Avonds zag ik voorbij komen dat VVK-zondag zijn eerste oefenduel met 4-2 had gewonnen. Eerlijk gezegd verbaasde mij dat niets. Maar zowel Henk en Marinus weten als ervaren trainers dat resultaten in de voorbereiding helemaal niets zeggen en het vanaf het eerste weekend van september om de punten gaat.