Iets doen is altijd beter dan niets doen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Beste ouders en spelers van E1. Voor de E1 begint de trainingen op dinsdag 23 augustus om 18:00 uur. De tweede training staat gepland op donderdag 25 augustus om 18:00 uur. Deze dagen en tijden zullen in principe het hele jaar aangehouden worden.

je profielfoto
Bovenstaande kwam ik tegen op een clubsite als antwoord op een opmerking dat de trainers zelf konden /mochten bepalen wanneer ze de training weer wilden hervatten. Een verdere opmerking was dat de meeste teams vanaf maandag 29 weer in training gingen maar een andere keuze was toegestaan. Als oud-jeugdtrainer vond ik dat vreemd want ook viel te lezen dat er met alle jeugdteams aan het bekertoernooi werd deelgenomen. Een bekertoernooi dat op zaterdag 27 augustus begint. Inderdaad op zaterdag 27 augustus en niet op zaterdag 3 september wat een stuk logischer zou zijn. Terwijl de schoolvakanties nog bezig zijn begint de jeugd dus in veel gevallen zonder een minuut training aan het bekertoernooi. Iets wat in mijn beleving niet te begrijpen is en ik als jeugdtrainer ook nooit aan mee zou willen werken. Zonder training zou ik nooit aan een bekertoernooi beginnen al worden die wedstrijden tegenwoordig als oefenduels gezien. In de periode dat ik als jeugdtrainer actief was had je dat ‘circus’ gedoe niet. Je stelde zelf een oefenprogramma samen richting het begin van het seizoen. Maar teams die aan wedstrijden beginnen zonder een minuut training, het zal allemaal wel.

Deze week had ik nog een voetbalvriend uit een ver verleden aan de telefoon. Samen begrepen we niet dat er door de verenigingen niet meer geageerd werd tegen de belachelijkheid van met het bekertoernooi beginnen voor de zomervakantie voorbij is. Samen vroegen we ons af of er nu niemand op het idee kwam om te zeggen dat dit besluit toch wel een wat vreemd besluit is. Want natuurlijk worden er op zaterdag 27 augustus een groot aantal duels niet gespeeld. Dat is namelijk niet alleen omdat men nog niet terug van vakantie is maar ook omdat het direct weer moeten voor velen nog een groot probleem is. Daarom, althans dat vonden wij, waarom niet op 3 september beginnen zodat de spelers en speelsters in ieder geval nog een of twee keer samen konden trainen. Maar samen kwamen we er ook achter dat wij niet meer geschikt zouden zijn omdat je met het fanatisme van zeg vijfentwintig jaar bijna geen speler of speelster zou overhouden. Gelukkig zijn er nog uitzonderingen want ik weet dat er incidenteels jeugdteams zijn die wel zijn begonnen omdat die trainers/begeleiders dachten van, je kunt wel wachten tot alles van warme of koude oorden is teruggekeerd maar dat schiet niet op. Een opzet waar ik ook voor zou hebben gekozen omdat alles wat je doet altijd beter is dan dat wat teveel jeugdtrainers en clubs nu doen.