Twee keer degraderen en we zijn van 'Vak Poffert' verlost

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

FC Twente opent het seizoen zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Excelsior. Als het aan supportersvereniging Vak-P ligt, komt het bestuur van de Rotterdamse club de Grolsch Veste niet binnen. Ook bestuursleden van andere Eredivisionisten krijgen een 'stadionverbod' van Vak-P. Hoe ze die straf gaan handhaven, wordt niet duidelijk.
je profielfoto
Toen ik gisteren bovenstaande tekst las dacht ik direct aan het boek met als titel ‘De thuiswedstrijd’. Een boek dat gaat over het ‘leven’ van in dit geval de hooligans van Feyenoord. Ik moet zeggen dat Martine verbaasd was dat ik dat boek kocht want zo was haar stelling, gasten die er bijna structureel in slagen om er rond een voetbalwedstrijd een zootje van te maken verdienen geen podium.
Een mening die ik wel begreep maar ik was gewoon nieuwsgierig hoe er vanuit de wereld van een groepering, zoals de hooligans van Feyenoord zijn, tegen een voetbalwedstrijd aankijken. Ik moet zeggen, mijn manier is het niet omdat mijn liefde voor een club in het betaald voetbal door velen duidelijk anders beleefd wordt dan zoals ik het vroeger beleefde.  .
Iets wat ze ook doen in Tukkerland. Daar beleven ze de liefde voor hun club ook anders. FC Twente is dankzij een corrupt zootje in Zeist eredivisionist gebleven en hun harde kern ‘Vak Poffert’ zal direct even de dienst gaan uitmaken. Vak Poffert gaat namelijk even bepalen welke clubs een bestuursdelegatie naar die betonbak in Enschede mogen afvaardigen en welke niet. Een stuk arrogantie van een groepering waar het boek ‘de thuiswedstrijd’ ook over geschreven had kunnen worden. Want bij een dergelijke groepering gaat het niet meer om het bezoeken van wedstijden. Dat gepeupel wil alleen maar zeiken en klieren en een zogenaamd  ‘statement’ maken.
Het noemt zich supporter en deze week werd er in het oosten van ons land nog vreselijk ‘geil’ gedaan over de 80.000 euro die door de supporters was ingezameld. Jan van Halst, die als commercieel- en technisch directeur weer op het oude nest is teruggekeerd, was diep ontroerd terwijl Eddy ‘de Keu’ Achterberg had ingezet op 500.000 euro wat door de supporters binnen gebracht zou worden. Daar zit maar 420.000 euro verschil tussen maar daar lachen ze bij Twente om. Daar hebben ze het, met dank aan de KNVB waar prominent lid Henk Kesler nog wel wat wegen weet te bewandelen, alles weer aardig op de rails. Bizar maar waar en direct druipt de arrogantie er weer af. Een vak Poffert dat even wil bepalen wie er in hun stadion komt. En daarom zou het mooi zijn dat deze groepering van alle BVO’s een keurige brief krijgt met als tekst dat een club die jarenlang de hele bende heeft besodemietert niets te willen heeft en wat ook geldt voor het spul dat zich Vak Poffert noemt. Want het moet toch niet gekker worden. Een club, die met dank aan de bond zijn licentie heeft behouden, heeft een supportersvereniging die eisen gaat stellen. Ik hoop daarom oprecht dat een club met Vak Poffert als harde kern twee jaar achtereen degradeert. Want dan is het probleemgeval op natuurlijke wijze opgelost.