Clubs en KNVB minachten de voetballiefhebber

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Zondag hebben we weer massaal genoten van PSV – Feyenoord met als inzet: de Johan Cruijff Schaal. Ook in andere landen staat er een wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar op het programma. En niet te vergeten spelen Real Madrid en Sevilla dinsdag 9 augustus om de Europese Super Cup. Waarom? Niemand weet het. Beter gezegd: Niemand boeit het. Afschaffen dus!
je profielfoto
Mijn eerste persoonlijk herinnering aan een Super Cup (of Supercup, daar wil ik vanaf zijn) is de editie van 2002. Feyenoord speelde als winnaar van de UEFA Cup tegen het Real Madrid van Fernando Hierro, Roberto Carlos, Luis Figo, Zinedine Zidane en Raúl. De vorige zin is al meer dan genoeg informatie om te kunnen bepalen hoe lang dat geleden is. Destijds was het mijn elfde verjaardag en ik hoopte heel erg dat Feyenoord van het grote Real Madrid zou winnen. Gewoon omdat winnen altijd leuk is. Al snapte ik niet precies wat de Super Cup precies was. Dat is in veertien jaar niet veranderd.

Ook in Nederland heeft de wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar geen enkele waarde, geen enkele beloning en vooral geen enkele aantrekkingskracht. De trainer van de bekerwinnaar wil graag winnen, want hij ziet zijn team als David. Terwijl Goliath de Nederlandse Kampioen met een geacteerd uitgestreken smoelwerk beweert dat hij die Johan Cruijff Schaal ook echt wel belangrijk vindt. Want een prijs is een prijs, een schaal is een schaal. Er is vast een reden dat hij zo lijkt op de schaal die je ergens in mei kan winnen.

Iedere voetbalfan weet echter dondersgoed dat Philip Cocu na de persconferentie de kamer van Toon Gerbrands binnenstapt, zodat hij beoordeeld kan worden op zijn acteerprestaties. “Goed gedaan, Philip. Zelfs ik geloofde je bijna”, zal Gerbrands hebben gezegd, terwijl hij even zijn hand op de schouder van zijn trainer legt. “Die pokerface heb ik aardig getraind tijdens de vele potjes kaarten op ons trainingskamp, Toon.”
En zo worden de mensen in elk Europees land opgescheept met een minuscuul voorgerecht, terwijl we met smacht wachten op het hoofdgerecht genaamd de Competitie. En wat is de beloning? Een Xenos-schaal die je bij je Wedgwood-servies kan zetten.
De meest voor de hand liggende reden van de zinloosheid van de Super Cup is nog wel het feit dat een competitie erop gericht is om te bepalen wie de beste club van het land is. En het bekertoernooi is een manier voor cupfighters om Europees voetbal (en een acceptabele dosis eer) te halen. Dus waarom laat je die twee winnaars dan tegen elkaar spelen? Dan kan je net zo goed PSV ook nog even tegen Sparta laten spelen. Of wereldkampioen Duitsland tegen Europees Kampioen Portugal. Lekker afschaffen dus die Super Cups, zowel landelijk als Europees.
En mochten we nu toch een voorgerecht willen: laat dan de kampioen van Nederland tegen de kampioen van België spelen. De winnaar is dan (voor één jaar) de beste van de Lage Landen. Toch een geinige titel met nog enige waarde. 
Het bovenstaande zag ik op facebook voorbij komen met als bron www.buitenkantvoet.com . Een prachtige voetbalsite die het gedoe om de supercup precies zo benoemde zoals het is, een gedrocht wat nergens op slaat. Een draak van een wedstrijd mag gezegd worden al willen die ‘aardige’ mensen van FOX ons dat graag anders doen geloven.
Dat wij op de Peperweg een abonnement op FOX hebben komt puur en alleen omdat Martine graag het wel en wee van haar AZ redelijk op de voet wil volgen. Iets wat ik prima vind maar om nu te zeggen dat ik het ‘getrap’ op Fox volg kan ik niet zeggen. Ik ben nu eenmaal niet iemand die als een Tv-kijker betiteld kan worden. Mijn voorkeur gaat duidelijk meer uit naar het lezen van een aan sport gerelateerd boek of tijdsschrift. Maar ieder zijn ding denk ik dan maar al was ik deze week weer verbaasd. Want op zoek naar een leuke documentaire op FOX, die vele malen leuker zijn dan al die zaadpotjes bij elkaar, werd ik op maandag en dinsdagavond steeds weer geconfronteerd met het duel om de supercup tussen Feyenoord en PSV. Een duel met als prijs de Johan Cruijff-schaal. Want meer is er als prijs namelijk niet te verdienen al wilde operationeel manager, je moet wat om een vriendje een baan te bezorgen, Gijs de Jong ons laten geloven dat ook het sportief aspect bekeken geëvalueerd zou gaan worden. Je lacht je broek aan flarden want wat moet er dan sportief gezien geëvalueerd worden. De landskampioen is namelijk geplaatst voor de groepsfase CL en de bekerwinnaar in de groepsfase EL. Of zou ‘Gijssie’, samen met   zijn medeburocraten,   het voorstel doen om de winnaar tien punten voorsprong  in de competitie te geven of om degene die de schaal wint al zijn competitieduels thuis te laten afwerken.  Zoiets moet het wel worden in een voetbalwereld waarin de televisiezenders alles bepalen. Want terecht is er bij veel supporters van clubs de woede dat ze de eerste wedstrijden van hun favorieten moeten missen omdat de vakanties nog in volle gang zijn. En terecht is er de woede dat veel huishoudens opeens extra moeten betalen voor iets dat ze namelijk niet willen. Fox wil namelijk FOX1 in het basispakket waar de kijker extra voor moet betalen. Dat is vreemd vinden velen en dat is absoluut terecht. Bij ons in de Peperweg wonen er die niets maar dan ook helemaal niets met voetballen hebben. Maar die daar dus wel voor moeten betalen. En is er de verbazing dat alle clubs in Nederland vrolijk achter Fox ‘aanhobbelen’. En laat ik over dat laatste nu juist niet verbaasd zijn. Want de BVO’S en de KNVB minachten de voetballiefhebbers al jarenlang want het gaat ze maar om een ding en dat is een zootje poen opstrijken waarbij de wensen van hun eigen supporters even niet telt.