Je moet jeugdleden niet laten ‘boeten’ voor iets wat ze moeten missen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De zomervakantie in het noorden is zijn derde week ingegaan en we zijn nog vier weken verwijderd van de ook voor de diverse jeugdteams op het programma staande bekerwedstrijden. Dat betekent dat de jeugdige voetballers en voetbalsters zich gereed mogen maken voor hun eerste trainingen richting een nieuw seizoen. Trainingen die helaas in ( te ) veel gevallen pas na de schoolvakanties weer beginnen waarbij sommige kinderen ook nog eens extra benadeeld worden.
je profielfoto
Dat er tegenwoordig in de schoolvakanties al door de jeugd  getraind wordt is helaas een utopie. Vakanties zijn er om echt vakantie te hebben wordt er door velen gezegd en waar veel voetbalclubs in meegaan. Dat is jammer want daardoor worden veel kinderen nog eens extra benadeeld. Er zijn namelijk voldoende kinderen die het een of meerdere keren per jaar op vakantie gaan aan zich voorbij zien gaan. Dat zorgt dat die kinderen zich in de  weken dat ze vrij zijn voor een groot gedeelte zelf moeten vermaken. Daar is natuurlijk niets mis mee maar als voetbalclub zou je daar ook op kunnen inspelen. Want waar een bekertoernooi voor de jeugd in het laatste weekend van de schoolvakantie begint zou er twee, maar zeker één, week voordat er weer gevoetbald wordt prima getraind kunnen worden met spelers en speelsters van jeugdteams die niet op vakantie zijn geweest. Want reken maar dat de groep die door wat voor omstandigheden niet weg is geweest wel zin heeft om weer ‘los’ te gaan. Iets wat ook geldt voor alle andere vakanties waarin er in mijn beleving prima getraind kan worden. Twee leeftijdscategorieën samenvoegen kan in een vakantieperiode namelijk het probleem niet zijn. En als club maak je er de juiste sier mee door je betrokkenheid verder te laten gaan dan alleen maar dat te geven wat nodig is. Mijn mening is namelijk dat het tegenwoordig allemaal wat anders is dan vroeger.

Zo was ik ruim voor de zomervakantie op een redelijk uit de kluiten gewassen complex waar ik van dacht, hier wordt vast en zeker nog volop getraind. Er lag namelijk een veld met een kunstgrasmatje wat dus niet gesloten hoefde te worden omdat het opnieuw ingezaaid moest worden. Ook hoefden de rubberen korrels nog niet opnieuw gerangschikt worden zodat niets een of meerdere trainingen in de weg stond. En ook de overige velden lagen er niet bij alsof ze helemaal in de war waren en nodig aan onderhoud toe waren. Dat zorgde dat ik mij verbaasde over de trainingsintensiteit van nu in verhouding met vroeger want er was maar een team aan het trainen. Met vroeger bedoel ik in dit geval de periode dat ik actief was bij het team van Kloosterburen waar mijn dochter Saskia toen speelde. In die periode had je natuurlijk ook vakanties maar werd er gewoon doorgetraind. En natuurlijk waren er toen ook spelers en speelsters die op vakantie gingen. Maar toen was het motto, degene die niet op vakantie kan hoeft niet te ‘boeten’ voor iets wat niet voor hem of haar is weggelegd. Dat is mij namelijk even iets te goedkoop verschuilen achter iets wat geen probleem hoeft te zijn. Even samenvoegen van twee leeftijdscategorieën zorgt namelijk, zo weet ik uit ervaring, voor blije gezichten. En dat is toch prachtig in een tijd dat het helaas niet meer voor iedereen is gegeven dat ze op vakantie gaan. Want  trainingen die niet door gaan i.v.m. vakantieperikelen van teamgenoten is knap frustrerend en waar je als vereniging wat aan moet doen.