Zwart moet terug en weg met de ‘ballerina’s’

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Zwart moet terug en weg met de ‘ballerina’s’

Bij mijn traditioneel bezoek aan de ‘Gele Olifant’ wat door een plotselinge ontmoeting met mijn oud-pupil Joshua St. Juste vele malen leuker werd, had ik deze keer geluk. Niet alleen de nieuwe papieren versie van Voetbal Inside was daar te koop ook de nieuwe Voetbal International lag gereed voor de verkoop. Dat zorgde voor twee keer doorbladeren want ‘in the blind’ kopen doe ik niet meer. Maar de twee bladen kwamen door de ‘keuring’ en gingen mee naar Ezinge.
je profielfoto
In de ‘Gele Olifant’ had ik de achterkant van de VI al gezien. Een paginagrote advertentie met alleen maar voetbalschoenen die zwart van kleur waren. Zwart van kleur en in de meeste gevallen witte strepen. Een foto was vervolgens zo gemaakt en op facebook gezet en de reacties volgden in vliegende vaart. Reacties die mij het beeld gaven dat de zwarte schoen met witte streep weer aan het terugkeren is.

Vroeger, toen niet alles beter was dan nu, had je niets anders. De voetbalschoenen van toen waren zwart met wit en dat was het wel. Drie merken draaide het om, Adidas, Puma en Quick. Waar de eerste twee merken uit het buitenland kwamen was Quick een merk wat in Nederland werd vervaardigd. Waar ik voor mijn periode bij Sporthuis Sjoerd van der Baan op Quick rondhuppelde werd dat merk al snel vervangen door schoenen van het merk Puma. Schoenen die je net even te klein kocht omdat ze door het uitrekken van het leer na een paar weken als gegoten zaten. Puma King, de oudere voetballer die Puma boven Adidas of Quick verkoos zal die naam bekend in de oren klinken, was dé schoen voor de ware liefhebber wat gold voor de Adidas World Cup voor de liefhebber van Adidas en de Quick Topstar voor degene die het graag in eigen land wilde houden.

Daar dacht ik vanmiddag aan terug toen ik de achterkant van de VI zag waar Quick was vervangen door Nike en nog wat andere merken die nooit het succes van Adidas en Puma hebben gehaald en ook nooit zullen behalen. Twee merken die tot stand zijn gekomen doordat de broers Adi en Horst Dassler heel lang geleden bonje kregen waardoor de voetbalwereld vanaf dat moment twee topmerken op het gebied van voetbalschoenen had. En natuurlijk zijn ook Adidas en Puma in de wereld van de ‘prima ballerina’ schoen mee gaan doen. Ook deze twee merken produceren ‘voetbalschoenen’ waar je van denkt, wat moeten ze er mee. Want ik heb van heel veel dingen evenveel verstand dan een pinguïn van pannenkoek bakken, maar een voetbalschoen heeft maar weinig geheimen voor mij. Daarom snap ik ook niet dat men tegenwoordig vrachten aan euro’s besteed aan iets wat niet past bij iemand zijn postuur, model voet, veldomstandigheden of kleur van de voetbalkous waarbij dat laatste het minst belangrijk is. Daarom was ik blij met de achterkant van de VI. Die liet namelijk zien dat de bekende schoenen gelukkig nog steeds verkrijgbaar zijn in een voetbalwereld die helaas gedomineerd wordt door, ski’s, balletschoenen en sokjes met noppen eronder.