Onderweg naar dat ene doel in 2017(3) : Voorbereiding of prutswerk

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Met www.puurvoetbalonline.nl heb ik een website die veel aandacht besteed aan het amateurvoetbal boven de stad Groningen en een beetje minder aan de rest van de provincie. Dat is niet omdat ik daar geen interesse in heb maar meer omdat ik nu soms al (te) weinig tijd heb om alles te doen zoals ik het graag wil. Woekeren met tijd dus omdat er sinds kort een bezigheid is bijgekomen, het trainen voor de ½ marathon van Lauwersoog-Ulrum editie 2017.

je profielfoto
Vandaag, 22 juli 2016, begon ik aan mijn vierde week van voorbereiding op de ½ marathon van Lauwersoog naar Ulrum editie 2017. De eerste drie weken lieten een groot aantal trainingsdagen zien. Van de 21 dagen werd er drie dagen niet getraind en niet een keer was daar een zeurende partner die riep van, is het niet teveel of nog erger, is het niet te warm. Of het niet teveel is weet ik niet en verder bepaal je zelf of het verstandig is om als recreant te gaan hardlopen, wandelen of fietsen. Maar vanmorgen was dus de 19e keer dat de schoentjes aangingen voor het serieuze werk. Negentien keer waar er, als alles meezit, er nog velen op zullen volgen. Want ook op de Peperweg werden we deze week geconfronteerd met het feit dat we allemaal maar dagjesmensen zijn. Dus wat dat betreft Carpe Diem zoals er zo vaak gezegd wordt maar waar de volgende dag helemaal niets meer van over is wanneer velen helemaal over de fuck gaan omdat een BVO-tje als een zak wortels heeft gespeeld.
Maar het lopen ging vanmorgen keurig en dan heb je de tijd om je gedachten over van alles en nog wat te laten gaan. Wanneer je 'zwaar' loopt is dat anders want dan heb je alles nodig om je training te volbrengen. Zo bedacht ik mij vanmorgen dat de voorbereiding voor de voetballers en voetbalsters in Noord-Nederland dit jaar weer helemaal nergens over gaat. En daar is er maar een schuldig aan en dat is de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Door de gespreide vakanties kregen de schoolkinderen op vrijdag 16 juli vakantie. Een vakantie die duurt tot en met zondag 28 augustus en waar een week later in het standaardvoetbal de competities weer beginnen.
Toen ik in 1989 de cursus voor jeugdvoetbaltrainer deed kregen wij met regelmaat te horen dat een seizoensvoorbereiding 6 weken bedroeg. Dat was de periode die nodig was om een team op de juiste wijze te prepareren voor de naderende competitie. Ik moet zeggen dat ik mij daar in mijn jaren bij Zeester aardig aan heb gehouden en wat mede kwam omdat het fenomeen van de gespreide vakanties nog wat minder in beeld was.
Dat is nu anders want de naderende voorbereiding gaat in veel gevallen echt helemaal nergens over. Trainers moeten zich in de vreemdste bochten wringen want veel spelers en speelsters zijn domweg nog niet aanwezig of gaan nog weg wanneer de voorbereiding al is begonnen.
Je zou toch denken dat wanneer we in Nederland het gespreid op vakantie gaan kunnen bedenken ze bij de KNVB snappen dat een bekertoernooi in de zomervakantie en een week later met een nieuw seizoen beginnen hun eigen trainerscursussen volstrekt belachelijk maken.
Ik weet dat er ook zullen zijn die mij een mafkees zullen vinden omdat ik 13 maanden voordat het eindelijk zo ver is dat mijn uiteindelijk doel op het programma staat serieus aan het trainen ben geslagen. Maar laat mij dan een mafkees zijn maar beter een lange voorbereiding dan een gebrekkige voorbereiding zoals de trainers in Noord-Nederland die van de grootste sportbond van Nederland die in de schoot geworpen krijgen.