Wat bovenin mag is beneden ook toegestaan...

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Zaterdag werd in Zeist het speelschema voor de Tweede en Derde Divisie bekendgemaakt. Daaraan gekoppeld was een meeting waarbij de KNVB het reilen en zeilen en de voorwaarden voor de nieuwe competities toelichtte. Een hevig onderwerp van gesprek – er werd een uur over gediscussieerd – was dat profs die een rode kaart pakken in het eerste elftal van een BVO in de meeste gevallen gewoon speelgerechtigd zijn voor de beloften. Logischerwijs zijn de topamateurclubs daar niet blij mee. Het werkt volgens Willy Sticker, voorzitter van de belangenorganisatie CVT, competitievervalsing in de hand.

je profielfoto
Toen ik bovenstaande las moest ik wel een beetje lachen. Want niet alleen het bovenstaande is zo krom als krom maar kan zijn. Dit gebeurt op lager niveau al jaren. Spelers die voor een eerste team geschorst zijn kunnen 'gewoon' in een lager team voetballen omdat het controleren van spelerspassen daar even zeldzaam is dan dat er levende wezens op Pluto lopen. Maar ergens snap ik Willy Sticker niet. Sticker moet toch weten dat er op het bondsbureau, en de steunpunten in den lande, mensen werken die niet weten of er lucht of zand in een bal zit. Die hebben werkelijk geen idee van hoe het op de velden werkt. Want zoals bovenstaande regel is bedacht mag iemand die een rode kaart pakt in het eerste team in de meeste gevallen gewoon uitkomen bij de beloftes. Een vreemd besluit waar, zo valt te lezen, een uur gedebatteerd is maar de regel van kracht bleef. Bij een 'doodschop' wordt het een ander verhaal. Dan mag de zondaar niet spelen van de bond die de kwalificatie 'doodschop' laat bepalen door de scheidsrechter die zijn of haar code voor een overtreding moet invoeren.
Maar bij een wat lichter vergrijp mag de zondaar dus gewoon bij de beloften meedoen en ik weet bijna zeker, dit gaat in het amateurvoetbal zijn navolging krijgen. Daar gaat het nog meer gebeuren dat spelers in lagere teams hun ritme kunnen vasthouden. Want, en volstrekt logisch, wat in de hogere regionen wordt toegestaan kun je de lagere regionen niet verbieden. Iets in de trend van, waar je het ene kleinkind 5 euro geeft scheep je de ander niet af met 50 cent.
Gelijke monniken, gelijke kappen en wat een 'heerlijke' competitievervalsing in de hand gaat werken en waarbij ik benieuwd ben welke club het lef heeft om het openlijk te doen. Gewoon een geschorste speler in een lager team opstellen onder het mom van, wat bovenin mag moet onderin ook kunnen.