Onderweg naar dat ene doel in 2017.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns


Onderweg naar het doel in 2017.Met www.puurvoetbalonline.nl heb ik een eigen website die veel aandacht besteed aan het amateurvoetbal boven de stad Groningen en een beetje minder aan het amateurvoetbal binnen de stadsgrenzen. Dat is niet omdat ik daar geen interesse in heb maar ik moet nu soms al woekeren met het (te) weinig tijd hebben in een week. Woekeren met tijd omdat er sinds kort een bezigheid is bijgekomen, het trainen voor de ½ marathon van Lauwersoog-Ulrum editie 2017.
je profielfoto

Als voetballer had ik een pesthekel aan trainingen zonder bal. Een sprintvorm was prima maar een duurloop behoorde niet tot de oefeningen waar ik vrolijk van werd. Ik moet zeggen dat zeker op latere leeftijd mijn conditie geen machtig wapen was. Een corner of vrijetrap als linkspoot voor het vijandelijk doel krullen lag mij wat dat betreft beter. Met mijn technische vaardigheden was het wel in orde maar conditioneel was het allemaal beduidend minder. Waarom ik rond het jaar 2000 begonnen ben met hardlopen was mij dan ook een compleet raadsel waar ik jaren later pas het antwoord op kreeg. Het had iets te maken met iets niet meer leuk vinden waardoor je iets anders gaat bedenken. Door privéperikelen stagneerde mijn 'hardloopcarriere' echter en probeer het dan maar weer eens op te pakken. Talloze pogingen gedaan maar steeds lukte het maar niet wat mede kwam door een 'meisje uit het westen'. Een 'meisje' wat zorgde voor veel kilometers maar niet met hardloopschoenen aan. Zo kwam het er dus niet van om het hardlopen weer op te pakken wat ik ergens jammer vond maar ik de reden van wist.
Toen Martine in januari 2014 ziek werd en een hoeveelheid medicatie er voor zorgde dat haar gewicht van 63 kilo een uitbreiding kreeg van twintig kilo was ze daar in april 2015 wel een beetje klaar mee. De medicatie werd 'afebouwd', de wandelschoenen aangetrokken en de snacks afgezworen. Een partner alleen laten 'knoeien' werkt in mijn beleving niet dus de schoenen kwamen weer uit de kast. In de zomer van 2015 probeerde ik het lopen weer op te pakken maar zag ik al snel het kansloze van mijn 'missie'. Ik zag het lopen als het op zondag doelloos in een auto rijden. Een 'gladde' winter met geen prettige weersomstandigheden bracht ook geen redding waardoor ik vreesde dat het zelf weer gaan sporten moest wachten tot 2017 wanneer ik zou mogen toetreden tot het Walking Football-gebeuren. Ik vind het geweldig dat mannen op deze wijze samen voetballen maar ik zag en zie daar voor mij nog geen rol in. Maar op de 12 mei was ik op bezoek in Kloosterburen. Een bezoek waar ik het 'licht' zag waar het ging over mijn hardloopactiviteiten. Het artikel http://wqd.nl/NB4d gaf mij een doel om te gaan lopen. Ik besloot om te gaan trainen voor de ½ marathon van Lauwersoog naar Ulrum editie 2017. De maand juni was vervolgens de maand waarin het begon maar sinds 1 juli 2016 worden de zaken echt serieus aangepakt. Dertien (ik heb wat met dat nummer) maanden voordat de ½ marathon in 2017 van start gaat in training gaan moet in mijn geval wel. Ik had natuurlijk voor een andere afstand kunnen kiezen, zoals de beroemde 4 mijl of ergens een 10 kilometer.
Maar de 'halve' is toch ff wat anders waar ik van weet, dat gaat een beste klus worden. Daarom boor ik alle 'hulplijnen' aan om mijn doel te bereiken. Want alles moet wijken voor dat ene doel, het lopen van de ½ marathon van Lauwersoog naar Ulrum. Mijn oudste dochter Krista zou het een 'blog' noemen maar in mijn beleving heet zoiets een verslag. Via Puurvoetbalonline zal ik verslag uitbrengen van mijn escapades richting het doel wat ik mij heb gesteld als eerbetoon aan een veel te jong overleden iemand. Een jongen die het 'gewoon' flikte om zonder een meter training de Elfstedentocht(250 kilometer!) te volbrengen en met zijn kreet 'Tjop, Tjop ouwe Rups! Doorzetten!, velen wist te motiveren.
Ik zal verslag doen al een extra motivatie want wanneer je ergens aan begint je dat ook af moet maken. En dan zou het slordig zijn wanneer een verslag na deel 13 opeens zou stoppen wat zou betekenen dat ik mijn doel niet zou hebben bereikt......