Bundeling van krachten om sterker te worden een utopie.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

isteren kwam er op facebook een gedachte van oud-voetballer, en tegenwoordig teamleider van Noordpool 1, Geert-Jan Zijlstra voorbij. Geert-Jan sprak over een bundeling van krachten om samen sterker te worden. De oud-voetballer opperde het plan om tot een FC Eemsmond te komen om zo de ' strijd' aan te gaan met SV Bedum en v.v. Winsum wat als de voetbalbolwerken in Noord-Groningen worden gezien.
je profielfoto

Het idee van de oud-voetballer zorgde uiteraard voor de nodige reacties van voor en tegenstanders. Ik moet zeggen dat het idee wanneer je puur naar het prestatievoetbal kijkt mij wel aanstond. Met een club, v.v. Winsum, in de eerste klasse en eentje, SV Bedum, in de tweede klasse zijn we in noord-groningen niet rijkelijk bedeeld met amateurvoetbal op niveau. Iets wat voorlopig ook niet gaat gebeuren ben ik bang omdat de betere voetballers al naar elders zijn vertrokken of dat, zolang er niets veranderd ,blijven doen. Waar Geert -Jan zijn gedachten liet gaan over de clubs in de gemeente Eemsmond projecteerde ik zijn gedachte op de gemeente De Marne waar ik het grootste gedeelte van mijn leven tot nu toe heb doorgebracht. Een gemeente waar vijf verenigingen sportief gezien proberen het hoofd boven water te houden en wat nog niet meevalt. Met FC LEO als vierdeklasser en Eenrum, Kloosterburen, VVSV'09 en Zeester als vijfdeklasser houdt het kwalitatief niet over in De Marne. Maar om eerlijk te zijn weet ik ook niet of een bundeling van krachten het voetballen in De Marne naar een hoger niveau zou tillen. Wat daar een eerste aanzet in zou zijn, en wat ook voor de clubs in de gemeente Eemsmond geldt, is een bundeling van krachten waar het gaat over de jeugdopleidingen. Daar zouden de verenigingen wat minder aan een eigen identiteit kunnen vasthouden. Minder vasthoudend maar op dat gebied te kiezen voor meer kwaliteit op het gebied van trainingen.

Maar ook dit is maar een gedachte want net als iedereen weet ik dat mijn gedachtekronkel een utopie is. Waar ze in Zoutkamp, Ulrum, Kloosterburen, Leens en Eenrum trots zijn op hun club is dat in de gemeente Eemsmond niet anders. Daar hoef je bij velen ook niet aan te komen met het plan van bundelen van krachten maakt ons sterker. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te weten dat het niet alleen om het presteren gaat. De voetbalclub als bindmiddel binnen een gemeenschap is voor velen vele malen belangrijker dan het bundelen van krachten. In Eenrum en Kloosterburen wordt nu al reikhalzend uitgekeken naar de onderlinge tweestrijd wat ook geldt voor Ulrum en Zoutkamp. En wat te denken van Roodeschool en Uithuizermeeden waar de 'clash' tussen De Heracliden en Corenos er weer aan staat te komen. En dan boeit het niemand dat Eenrum en Kloosterburen in de vijfdeklasse spelen en Corenos en De Heracliden in de vierdeklasse uitkomen. Natuurlijk is voetballen op een hoger niveau voor velen een uitdaging maar er zijn er ook voldoende die daar anders over denken. Zo was ik vorige week in Zeijen voor een interview met drie geboren en getogen Zeijenaren. Alledrie hadden ze hetzelfde verhaal, met onze club wouden we stappen maken wat via twee kampioenschappen is gelukt. Ik weet Zeijen is misschien een uitzondering maar daar hoef je niet te beginnen over een bundeling van krachten maakt ons sterker. Iets wat ook nu nog geldt voor het hogeland. Want met een van de reacties was ik het roerend eens, om tot een bundeling van krachten te komen zijn we zeker twee generaties verder.