Mijn moment van het weekend: Het zondagvoetbal is springlevend

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Meestal gebeurt er voor, tijdens of na een wedstrijd waar ik voor de Ommelander Courant of soms Oostermoer aanwezig ben wel iets waar je wel aandacht aan kunt besteden. Iets wat zondag voorafgaand aan het duel in Bedum tussen SV Bedum en Donkerbroek ook het geval was.

 

je profielfoto
Het was zondag gezellig druk in Bedum. Er waren veel toeschouwers op het duel tussen SV Bedum en Donkerbroek af gekomen want er stond wat op het spel. Voor beide teams lonkte namelijk een plaats in de vierde klasse. Iets wat beide ploegen wel konden gebruiken want de vierde klasse klinkt toch wat beter dan de vijfde klasse wat door velen als de ‘kelder’ van het amateurvoetbal wordt gezien. Voor de wedstrijd raakte ik in een gesprek betrokken wat ging over de toekomst van het zondagvoetbal in onze regio. Een voetballiefhebber liet even duidelijk blijken hoe hij tegen een steeds groter wordende aversie richting het zondagvoetbal aankeek. Een duidelijke mening moet ik zeggen die ik al eerder op een ander sportcomplex uit zijn mond had gehoord. Ik moet zeggen, ik was het helemaal met de spreker eens toen hij zijn mening verkondigde. Overal wordt op grote schaal op zondag gevoetbald maar alleen in onze regio is het standje hopeloos. In de loop der jaren zijn er al aardig wat zondagverenigingen van het toneel verdwenen en je hoeft geen deskundige te zijn om te weten dat er nog meer gaan volgen. Want in een wereld waarin de sociale media sneller is dan de schaduw van Lucky Luke houd men niets meer geheim. Zo rommelt het in Warffum, houdt de zondagtak van de fusieclub v.v. Winsum open trainingen en zijn er in Bedum geluiden te horen dat er binnen de SV Bedum stromingen zijn die wel klaar zijn met het zondagvoetbal. Dat is niet best voor onze regio, sportcomplexen die straks maar een dag in het weekend worden gebruikt en er op een zondag bijliggen als een koopzondag op Rottumerplaat.
Op het sportcomplex in Bedum werd dat als vreemd ervaren. Overal wordt er op de zondag naar hartenlust gevoetbald maar op het Hogeland zijn er nog maar vijf verenigingen die het zondagvoetbal in het standaardvoetbal vertegenwoordigen. Maar het meest bijzondere komt nog want ergens tijdens de wedstrijd hoorde ik de opmerking, er staat bijna meer publiek langs de lijn dan bij een duel van het eerste zaterdagteam. Ik moet zeggen, dat kan ik niet beoordelen want Bedum-zaterdag heb ik dit seizoen maar een keer zien spelen. Dat was ergens aan het begin van het seizoen toen Bedum-zaterdag tegen Groen Geel speelde. Toen was de publieke belangstelling niet echt groot te noemen maar wat ook aan de aanhang van de tegenstander kan hebben gelegen.
De opmerking was wel kenmerkend waarbij ik zelfs denk dat wanneer we het gemiddelde van het publiek wat aanwezig is bij het zondagvoetbal tegenover het zaterdagvoetbal zetten we weleens een verrassende uitslag kunnen krijgen. Natuurlijk leeft het zondagvoetbal op het ene complex meer dan het andere. Want met alle respect voor SV Bedum en nu nog Hunsingo, die kunnen qua bezoekers niet tippen aan Kloosterburen, Eenrum en Warffum. Iets wat ook geldt voor veel zaterdagverenigingen die niet aan de aantallen van bovengenoemde clubs komen. Geen schande maar wel de realiteit.
Daarom begreep ik de opmerking ook wel van de voetballiefhebber die jarenlang als scheidsrechter actief is geweest. Ik begreep dat hij niet begreep waarom je niet op zondag wilt of kunt voetballen. Een zondag waarop bij veel verenigingen meer toeschouwers langs de lijn staan dan bij veel zaterdagclubs ooit zal gebeuren. Wat dat betreft is het zondagvoetbal nog lang niet dood maar het moet wel een echte kans krijgen om te kunnen overleven. Want de opmerking de jeugd  wil stappen op zaterdag is bullshit want we denken toch niet dat ze in andere regio’s als monniken leven.