Het zondagvoetbal mag nooit verloren gaan.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dat er ook op het artikel …. weer  het nodige commentaar was te verwachten. Dit omdat er nu eenmaal voetballers zijn die met het voetballen op zaterdag of op zondag zijn opgevoed. Maar bepaalde commentaren vond ik netjes gezegd wat kort door de bocht.
je profielfoto

 

Vanmorgen in alle vroegte kwam ik er via de bekende kanalen achter dat het ‘kampioensduel’ van Oranje Nassau 150 toeschouwers had getrokken. Een duel in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal trok 150 toeschouwers. Een belachelijk laag aantal als ik kijk naar wat er vorig weekend in Kloosterburen langs de lijn stond toen Kwiek in Kloosterburen kampioen kon worden. Alleen van Kwiek waren er al meer dan 100 supporters die met hun ploeg mee waren gekomen om een eventueel kampioenschap mee te vieren. Dat bij de aanhang van Kloosterburen, dat bij iedere thuiswedstrijd rond de 125 toeschouwers bedraagt, zorgde voor een prima sfeer in het Marnedorp. Een duel op zondagmiddag in de vijfde klasse met ongeveer 250 mensen langs de lijn. Hoe mooi kan het zondagvoetbal zijn voor alles en iedereen die daar op zondag gewoon meer tijd voor heeft dan op de zaterdag. Ooit werden clubs als Warffum, Kloosterburen en Eenrum maar ook Hunsingo Velocitas, v.v. Bedum enz. opgericht om samen te voetballen op een dag dat het iedereen paste. Dat was de zondag omdat in vroegere tijden een werkweek vaker uit zes dan uit vijf dagen bestond. Dus bleef er maar een dag over om te voetballen en dat was de zondag. Uiteraard waren er bijna honderd jaar geleden ook al zaterdagverenigingen waar in de loop der jaren alleen maar clubs zijn bijgekomen. Soms een bewuste keuze maar soms ook door nood ingegeven. Nood ontstaan omdat de leden opeens niet meer op zondag willen spelen.
Maar dat het zondagvoetbal het gaat verliezen is duidelijk als je alleen al kijkt naar het verschil in aantal verenigingen in het Ommelander-gebied. Een verschil dat groot is met vijf standaardteams op zondag en achttien op zaterdag. Maar die aantallen wil helemaal niet zeggen dat het voetbal op zondag niet meer leeft. Integendeel zelfs, want uit eigen waarneming weet ik dat duels van Warffum, Eenrum en Kloosterburen vaak meer publiek trekken dan veel wedstrijden in het zaterdagvoetbal. Dus het verhaal dat door de overstap van Noordpool van de zondag naar de zaterdag het voetbal in Uithuizen meer leeft weet ik niet. Wel in aantal leden maar vaak hoor je toch verhalen waarbij men met weemoed terug denkt aan derby’s zoals tegen Eenrum, Warffum, Kloosterburen of Hunsingo. Natuurlijk is dat kijken in het verleden. Maar als ik kijk hoeveel mensen er op een zondag plezier beleven aan een prachtig spelletje denk ik, we moeten het zaterdagvoetbal ook niet verheerlijken. Houdt beide in stand en brand elkaar niet af. Laat een zondagclub een zondagclub blijven en trap als zaterdagvereniging die ‘nepteams’  die op zondag lopen te ballen aan de kant. Teams die in stand worden gehouden met zaterdagvoetballers die voetballen op zondag wel gaaf vinden. Maar dat er personen zijn die een pleidooi voor het zondagvoetbal niet begrijpen, begrijp ik niets van en wat ze in bijvoorbeeld  Kloosterburen, Eenrum en Warffum 100% met mij eens zullen zijn.