Mijn moment van het weekend (deel1): Dit verdient Noordwolde niet!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Voor tijdens of na ieder duel waar ik voor de Ommelander Courant aanwezig ben gebeurt wel iets wat het schrijven van een artikel waard is. Iets wat ook in dit weekend weer het geval was en dat gold deze keer voor zowel de zaterdag als de zondag.
je profielfoto
Op zaterdag 30 april stond voor mij Noordwolde- De Heracliden op het programma. Een op voorhand mooi affiche want voor beide teams stond er het nodige op het spel. De thuisploeg moest winnen om in de race te blijven voor de derde periode en bij de gasten was het alle hens aan denk in de strijd om degradatie te ontlopen.
De zaterdag begon zonnig en het was ’s morgens goed toeven in Zeerijp waar ik aanwezig was voor een jeugdduel. De velden in Zeerijp lagen er goed bij wat de laatste maanden wel anders is geweest. Een paar uur later ging de reis naar Noordwolde waar het eerste wat ik hoorde was, we spelen op veld 2. Het hoofdveld is namelijk onbespeelbaar. Doordat ik geen vaste gast bij de geelhemden ben had ik de problematiek rond het hoofdveld van de derdeklasser wel meegekregen maar nooit lijfelijk gezien. Door mijn bezoek aan het duel Noordwolde –De Heracliden deed die kans zich nu wel voor. Ik besloot daarom om het hoofdveld aan een nadere ‘inspectie’ te onderwerpen. Niet om even ‘Pietje Bijdehand’ uit te hangen maar puur uit nieuwsgierigheid. De verhalen die rond zoemen over een dramatisch slechte grasmat waren niet overdreven. Dit ging helemaal nergens over. Bij het betreden van het veld kwam het water namelijk al naar boven. Dat betekende dat het veld uiteraard niet bespeelbaar was zodat er naar een knollentuin uitgeweken moest worden. Want waar er maar één veld beschikbaar is waar alles op moet spelen weet je wat het resultaat is. Dat veld wordt een omgeploegde akker waar je met goed fatsoen nog geen kudde schapen op wilt los laten. Maar op die knollentuin moesten Noordwolde en De Heracliden wel spelen. Een situatie die beide teams niet verdienden en de voetbalvereniging Noordwolde al helemaal niet.
Een beetje zichzelf respecterende voetbalvereniging, wat Noordwolde is, wil zijn bezoekers namelijk niet ontvangen op een veld waar voor de supporters geen tegelpad te ontdekken is. Die wil zijn gasten ontvangen op een veld dat voor een groot gedeelte omringd is met een tegelpad. Een tegelpad dat door vrijwilligers is aangelegd. Vrijwilligers die trots zijn op hun cluppie dat het ook dit jaar in de derde klasse weer uitstekend doet. Een club die in conclaaf is met de gemeente Bedum over hoe het nu verder moet met het hoofdveld in Noordwolde. Als ik heel eerlijk ben is de oplossing snel bedacht. Duurkoop is goedkoop geweest. Met de actie om de ‘oude’ grasmat van het hoofdveld in Bedum naar Noordwolde te verplaatsen heeft men binnen de gemeente geen gelukkig besluit genomen. Er viel zaterdag in Noordwolde een naam maar dat heeft weinig zin. De direct verantwoordelijke of verantwoordelijken hebben de voetbalclub mooi in zijn hemd gezet. Aan alles merk je dat daardoor de sfeer anders is. Iedereen bij de ‘gelen ‘ is aardig en vriendelijk maar men baalt als een stekker van hoe men zijn gasten moet ontvangen. Men baalt van het feit dat het sportief gezien loopt als een tierelier maat dat het complex er bij ligt als een brok wanhoop. ‘Dit gaat de gemeente Bedum geld kosten” was een opmerking die ik zaterdag in Noordwolde hoorde. Voor alle duidelijkheid, dit was geen opmerking van een bestuurslid van Noordwolde maar van een toeschouwer langs de lijn. Maar dat er instemmend geknikt werd door alles en iedereen die deze opmerking hoorde mag duidelijk zijn.