Soms moet je niet teveel nadenken.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

‘Soms moet je niet teveel nadenken,’’ was een opmerking die ik vanmorgen hoorde. Een opmerking die betrekking had op voetbalwedstrijden die nu opeens wel gespeeld konden.
je profielfoto
Vanaf begin dit jaar was het kommer en kwel met het weer en dus ook met de voetbalvelden. Wedstrijden werden bij bosjes afgekeurd omdat de voetbalvelden bijna structureel blank stonden. Een situatie waar, zo eerlijk moeten we zijn, vaak dankbaar gebruik van werd gemaakt. Waar het gisteren bij de ‘olifant’ zeeppoeder 3 halen twee betalen was is dat bij veel verenigingen anders. Daar is het, we geven er drie op maar hebben er twee. Want daar ging de opmerking over dat er opeens in de lagere regionen op dinsdagavond overal gevoetbald werd. Gevoetbald op velden waar men enkele weken geleden nog van zei, bij een bui breekt hier de pleuris uit. Dan kan er weer een streep door ons thuisprogramma. Maandag dacht ik dat we terug in de tijd waren gegaan. Hoosbuien die hun weerga niet kenden, hagelbuien die voor dezelfde omschrijving in aanmerking kwamen deden niet veel goeds beloven. Voor mij stond dinsdagavond het duel Corenos-VVK op het programma. Voor de zekerheid had ik tegen de avond nog even contact met Frits Meeuwes. Frits was, precies eender als ik, verbaasd dat het duel nog steeds niet was afgelast. Dat zorgde dat de reis naar Roodeschool ging. In Roodeschool werd er al stevig geprikt op een veld waar wat plasjes op stonden. Waar de thuisploeg dat bagatelliseerde dachten de gasten daar anders over. Maar de arbiter was de bepalende factor en die besliste ‘It giet oan.’
Als oud-voetballer begreep ik de beslissing wel en meldde dat ook de sociale media. Ik stond er echter niet bij stil dat er deze avond ook in de B-categorie duels werden gespeeld. Duels op complexen waar volgens de verhalen iedere drup regen er een teveel was waar dinsdagavond gewoon gespeeld kon worden.
Daarom begreep ik de opmerking ’soms moet je niet teveel nadenken’ heel goed. Die dacht precies zoals ik ook dacht, daar gaan we weer. Daar gaan we weer met het fenomeen, we hebben er drie maar eigenlijk zijn dat er twee. Want we waren het over een ding roerend eens, de velden waren de laatste tijd helemaal niet zo slecht zoals velen ons wilden doen geloven. Er zullen uitzonderingen zijn maar dat er gisteravond op meerdere plaatsen gespeeld werd verbaasde niet alleen mij.

Ik weet, je begeeft je vaak op glad ijs met een artikel als deze. Maar ik weet zeker dat van de tien arbiters er zeker zeven niet waren begonnen. En dat gold natuurlijk ook voor duels elders in de provincie. Want niemand maakt mij wijs dat de velden er in een prima conditie bij lagen. Daarom was de opmerking ‘’soms moet je niet teveel nadenken’ ook absoluut gerechtvaardigd. Want als je over alles wat zich in voetballand wonderland afspeelt gaat nadenken doe je geen oog meer dicht.