Footbalshirt Friday en Doperwtmaandag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Gisteren, vrijdag 22 april, was de ‘Footbalshirt Friday’-dag. Iets wat uit Engeland is overgewaaid zoals alle ‘bijzondere’ dagen die we in Nederland hebben uit andere landen zijn komen overwaaien.
je profielfoto

 

Tot gisteren had ik nog nooit van Footbalshirt Friday gehoord. Een dag die mij helemaal niets zei wat overigens ook geldt voor alle andere ‘feestdagen’. Er is maar een dag die voor mij een betekenis heef en dat is 4 mei. Dat is de dag dat we stil staan bij allen die, in welke oorlog dan ook, gevallen zijn, om ons in vrede te laten leven. Een strijd die ze ook nog eens verloren hebben wanneer je kijkt hoe het er tegenwoordig in de wereld aan toe gaat. Mensen vluchten, net als in eerdere oorlogen, naar plaatsen waar het veiliger is al moeten ze dat met de huidige terroristische aanslagen maar afwachten.
Maar gisteren hadden we Footbalshirt Friday die ik in de categorie ‘doperwtmaandag’ plaatste. Een foute benaming volgens de ‘kenners’ want ik wist niet waar ik over sprak. Iets van schoenmaker blijf bij je leest kwam voorbij vliegen. Een grappige opmerking waaruit bleek dat het niet delen van je privéleven met Jan en Alleman prima lukt. Wat mag, zoals datgene wat via Puurvoetbalonline online naar buiten komt, is prima. Dat geldt ook voor ‘Gewoon Martine wat Rots haar hobby is. Van klei iets maken wat een ander wel of niet leuk vind. Maar verdere privézaken blijven op de Peperweg.
Gisteren deed ik vijf uur over het traject Ezinge v.v. Alkmaar. Dat was duidelijk geen record want die staat op 3.10 uur. De reden van mijn vertraging was niet het bij alle tankstations lopen ‘snacken’ maar de enorme drukte op de Nederlandse wegen. Nu zal iedereen zeggen dat had je kunnen weten. Dat klopt maar een paar uur eerder wisten we nog niet dat we zouden gaan. Maar in de uren voor we gingen kwam Footbalshirt Friday als iets voorbij waar we beide niets mee hadden en ook niet zullen krijgen. Op een leuke en vrolijke wijze geld inzamelen voor de zo gevreesde ziekte gaat er namelijk niet in bij personen die daar in het achterhoofd alle dagen mee bezig zijn. Die hebben iets van, kijk mij interessant doen met mijn voetbalshirt. Dat omdat gebeurtenissen uit het verleden daar voor zorgen. Die als geen ander weten dat iedere euro die gedoneerd wordt een euro te weinig is in onderzoeken om de zo gevreesde ziekte een halt toe te roepen. Die hoef je dat niet uit te leggen. Die doneren maandelijks om hun steentje bij te dragen.

Maar bij alles wat je op Facebook plaatst weet je, er komen reacties. Leuk en minder leuke. Leuke als het over het ‘Poezespul’ van Krista gaat en mindere leuke als het over ‘doperwtmaandag’ gaat. In die categorie plaatste ik Footbalshirt Friday namelijk. Dat geldt overigens ook voor Halloween, Complimentendag, Valentijnsdag en Secretaressedag waarop directeuren hun secretaresses in het openbaar mogen zoenen. Dagen die allemaal overgewaaid zijn uit andere landen en op de Peperweg 7 als poppenkast worden gezien. Iets wat gelukkig mag want 5 uur Ezinge v.v. Alkmaar zorgde dat ik ook 5x een nieuwsbulletin meekreeg. Vijf keer hoorde ik het bericht waarin Mark Rutte vertelde dat iedereen het recht heeft om zijn of haar mening te ventileren. Nu moeten we niet alles geloven wat Rutte zegt maar ik gaf hem in dit geval het voordeel van de twijfel.

Mijn eerste Ezinge v.v. Alkmaar was de eerste van twee omdat een moeder altijd bij haar kind wil zijn als daar iets mee aan de hand is. Dan praten we niet over een griep waar hele volksstammen op de sociale media melding van maken. Dan komt het verleden naar boven waar je niet graag op terugkijkt. Dan komt de zo gevreesde zieke weer om de hoek kijken want Martine is nog alle dagen dankbaar dat ze haar zoon nog heeft. Dat maakt je echter wel tot een ander persoon zodat je het relativeren bijna tot kunst hebt verheven. Ik noem haar niets voor niets Rots wat gisteren overduidelijk bleek. Een ‘Strong woman’ zoals een Gambiaanse taxichauffeur een keer zei.

Voor ons hoeven er geen dagen te komen die door Martine als onzindagen worden betiteld. Haar stelling, en die ik deel, is dat je ook maandelijks kunt doneren. Dat zijn er genoeg die dat doen maar dat moeten er meer worden. Footbalshirt Friday, ik had er nog nooit van gehoord. Daarom vond ik de opmerking: Schoenmaker blijf bij je leest ook een, en ik zeg het plat mag zeggen, een kutopmerking. Schoenmaker blijf bij je leest…. alsof iemand voor zijn plezier ruim zevenhonderd kilometer  in twee dagen rijdt. Die zullen er zijn maar voor iemand die autorijden als een noodzakelijk kwaad ziet ligt dat even anders. Die doet dat omdat hij weet dat een moeder, die alle dagen iets bij zich draagt wat niet fijn voelt, dan bij haar kind wil zijn. Die geen Footbalshirt Friday en Doperwtmaandag nodig heeft om te weten dat er nog heel veel geld nodig is voor welk onderzoek dan ook. Want het vreemde was dat ik in alle nieuwsbulletins op de radio over dit weer uit een ander land overgewaaid fenomeen helemaal niets heb gehoord….