De verdeelsleutel giften richting het G-voetbal kan wel beter.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

 De verdeelsleutel giften  richting het G-voetbal kan wel beter.

Iedereen heeft wel zijn of haar surfmomenten wat de sociale media betreft. Momenten die je berichten laten lezen waar je van denkt, dat zou ik anderen ook gunnen. Ik zou namelijk alle verenigingen die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen waar het gaat om het G-voetbal datgene gunnen wat wel heel veel een kant opgaat.


je profielfoto
Gisteren las ik op Twitter dat de studentenvereniging Vindicat een prachtige donatie had gedaan. De studenten brachten een bezoek aan Kids United en hadden bij zich een cheque ter waarde van 1289,= euro. Een mooi gebaar van Vindicat precies eender als alle andere mooie donaties die de stichting Kids United al eerder mocht ontvangen. Toen ik het bericht van de gift las dacht ik aan de zeven voetbalverenigingen in de gemeente Eemsmond, aan HS’88, vv Gorecht en FC LEO. In totaal tien verenigingen die hun maatschappelijke betrokken laten zien richting voetballers en voetbalsters met een beperking. Tien verenigingen die, precies eender als de stichting Kids United, het principe kennen dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om te kunnen voetballen.
Tien clubs die waar het gaat om giften vanuit de samenleving lichtjaren achter liggen op Kids United. Giften die, laat dat duidelijk zijn, ik Kids United van harte gun. Dit omdat het initiatief van Onno en Margriet Kukler alle waardering verdient. Waardering die de amateurclubs echter ook verdienen. Verenigingen die hun nek uitsteken om tot een team, of teams, voor voetballers/voetbalsters met een beperking te komen moeten daar geld insteken. Dat vinden die clubs niet erg maar een gift vanuit het bedrijfsleven, stichtingen of bijvoorbeeld FC Groningen zou meer dan welkom zijn. Zo las ik een tijdje terug dat Kids United op de tribunes in de Euroborg mocht collecteren. Niks mis mee zeg ik in alle eerlijkheid. Maar wat zou het mooi zijn wanneer alle verenigingen die spelers en speelsters met een beperking bij hun laten voetballen daar van mee konden profiteren. Dit omdat verenigingen toch extra kosten moeten maken waarbij we moeten denken aan vervoer van en naar wedstrijden en trainingen. Dat vinden de clubs niet erg maar af en toe een mooie donatie zou ze enorm helpen.
Daar moest ik gisteren aan denken toen ik het bericht van de gift van Vindicat las wat ik koppelde aan de maatschappelijke betrokkenheid van FC Groningen. Ik bedacht mij dat het misschien wel het onbekende is wat er voor zorgt dat er altijd gekozen wordt om de giften een bepaalde kant op te sturen. Want laat een ding duidelijk zijn, de naamsbekendheid van Kids United is groter dan datgene wat er verder in de provincie op dit gebied gebeurt. Dat zorgt dat de stichting meer sympathisanten heeft dan de tien verenigingen samen. Succes trekt namelijk wat je zag toen FC Groningen de bekerfinale won en nu ziet bij de gekte rond Lycurgus. Iedereen was opeens jarenlang supporter van Groningen en ook Lycurgus heeft opeens fans die geen idee hebben wat volleybal eigenlijk voor een sport is. Dat zie je ook bij Kids United. Toen dat een daverend succes werd wilde bijna iedereen er bij horen. Iets waar helemaal niets mis mee is. Maar naast deze mooie stichting, waar de kids contributie vrij zijn, komen er  steeds meer verenigingen , waar ieder lid zijn contributie betaald, die op dat gebied hun maatschappelijke verantwoording nemen. Daarom zou het mooi zijn wanneer de giften en het collecteren op de tribunes van de Euroborg wat meer verdeeld zou worden. En nogmaals, niet omdat ik het de Stichting Kids United niet gun maar omdat ik het de andere verenigingen ook gun. Iets van in de trend van, wanneer je het ene kind 50,= geeft scheep je een ander kind niet af met 5,= euro.
Wat dat betreft zou het mooi zijn wanneer alles en iedereen qua giften en steun op wat voor manier dan ook eens wat verder de provincie in keek. Daar zijn namelijk voldoende verenigingen te vinden die datgene wat de Stichting Kids United met regelmaat krijgt ook heel goed kunnen gebruiken..