‘Uno momento dado’

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Sinds het overlijden van Johan Cruijff op 24 maart 2016 komt de Cruijffiaanse uitspraak ‘Uno momento dado’ met regelmaat in mijn gedachten voorbij. Op een gegeven moment betekent het letterlijk en Cruijff maakte daar in het Spaans ‘Uno momento dado’ van.


je profielfoto

 

‘Op een gegeven moment’ is een uitspraak waar je van alles aan kunt vastplakken. Op een gegeven moment neem je afscheid van iets of iemand die je dierbaar is zoals Johan Cruijff die tot aan zijn dood de voetbalwereld meer gaf dan ooit iemand heeft gedaan en zal doen. Een uniek fenomeen wat door personen die Cruijff nooit hebben zien spelen niet werd herkend. Maar ‘Uno momento dado’ kun je ook voor dat je ergens wel klaar mee bent zetten. Dat gevoel overheerste mijn beeld wat betreft Puurvoetbalonline namelijk steeds meer. Niet dat ik met de site ga stoppen, dat zeker niet maar sinds zeg maar begin dit jaar is het wel anders.
Toen ik eind 2009 begon met Puurvoetbalonline  was het iedere dag kijken naar het aantal bezoekers. Iedere keer weer werd het doel bijgesteld en werd er gedroomd van misschien wel 100.000 bezoekers. Een mijlpaal die ook werd bereikt. Doel nummer twee, een kwart miljoen werd ook bereikt wat ook gold voor 500.000. Mooie resultaten waar ik trots op was omdat ik ondertussen al aardig wat voetbalsites had zien sneuvelen. Maar wanneer mij nu gevraagd wordt hoeveel bezoekers heeft de site getrokken moet ik het antwoord schuldig blijven. Want op een gegeven moment(Uno momento dado) is dat klaar. Dan is het doel niet meer het aantal  bezoekers wat je  scoort. Dat punt bereikte ik eind vorig jaar en besloot toen  een andere koers te gaan varen.
De ‘vraag en het antwoord staat eronder’ verdween waar interviews voor terugkwamen en de frequentie van plaatsen werdiets lager. Verhalen maken aan de hand van de antwoorden die een persoon gaf of mailde zorgde namelijk voor meer voldoening en de bezoekers, zo bleek uit de reacties, het nodige plezier. Uno momento dado(op een gegeven moment) kom je bij een punt waar je van denkt, zo wil ik het en niet anders. Een eigen website is leuk maar wat het zeker voor jezelf moet zijn. Deze week vertelde ik iemand, die volgende week geïnterviewd wordt,  ik wil met Puurvoetbalonline het voetbal, wat mij nog steeds heel veel geeft, graag iets teruggeven. Dat had ik graag in een groter gebied willen doen. Maar na ruim zes jaar Puurvoetbalonline weet ik dat dit een utopie is. Want in de Noord-Groninger klei, en een beetje stad, liggen nog duizenden verhalen verstopt die ik als 59 jarige nooit allemaal meer zal vinden. Natuurlijk roepen we allemaal dat we graag heel oud willen worden. Dat wil ik ook maar als ik even in het verzorgingshuis kijk waar Martine werkzaam is weet ik dat ouder worden betekend dat er op een gegeven moment een einde aan een mooie periode komt. Daarom bedenk ik mij steeds vaker, waarom jagen naar een volgend doel zoals 750.000 bezoekers, dat allang gepasseerd zal zijn, of nog meer. Waarom zou je dat doen.Want op een gegeven moment(Uno momento dado) is, zie Johan Cruijff, het afgelopen en heb je er zelf onvoldoende van genoten in je jacht naar, ja naar wat eigenlijk….