SV Bedum6: Met negen afzeggingen aan de leiding

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Enkele weken geleden schreef ik het artikel www.puurvoetbalonline.nl/columns/10118-de-ware-kampioen-kan-steeds-vaker-naar-de-titel-fluiten.html. Een artikel over de wantoestanden in de donkerste spelonken van het amateurvoetbal en in de volksmond ook wel B- Categorie genoemd. Een artikel waar de nodige reacties opkwamen wat deze week gewoon door ging. Er kwam namelijk een reactie vanuit SV Bedum 6 waar aanvoerder/leider Jos Thie helemaal klaar is met tegenstanders die het afzeggen van wedstrijden als normaal beschouwen.
je profielfoto

 

Dat er van alles aan de hand is in het amateurvoetbal waar het gaat over het afzeggen van wedstrijden is geen nieuws meer. Dat is meer regel dan uitzondering. Teams die zelf willen uitmaken wanneer, waar en op welk tijdstip ze willen spelen maken in de B-categorie de dienst uit. Dat bleek namelijk toen ik Jos Thie, leider/aanvoerder van het zesde zaterdagteam van SV Bedum sprak. Jos spuide zijn gal over het feit dat zijn team voor de 9e(!) keer geconfronteerd werd met een tegenstander die zich even afmeldde. Dat even afmelden was de Bedumer een doorn in het oog want negen keer een afzegging betekent dat er nog aardig  wat wedstrijden ingehaald moeten worden. Jos baalde daar uiteraard enorm van.’We zijn nu al negen keer gebeld door een team dat ze over te weinig spelers kunnen beschikken. En sorry dat ik het moet zeggen, maar het zijn vaak verenigingen uit de stad Groningen die dat kunstje flikken. Ik ben  van mening dat zoiets niet kan en dat je als vereniging  daar je leden een keer op moet aanspreken. We hebben nu nog een rits aan inhaalduels te gaan en we weten nu al wat er gebeurt. Je komt tegenover teams te staan die uit spelers bestaan die uit andere teams getrokken zijn. Dat zorgt negen van de tien keer ook nog eens voor een stukje competitievervalsing. Je maakt zelden mee dat je op een doordeweekse avond tegen een zwakkere tegenstander in het veld komt.” Duidelijke woorden van een voetballer die op zaterdag lekker met zijn teamgenoten wil voetballen. Die willen niet alleen maar doordeweeks op hoeven draven want daar hebben de boys van SV Bedum 6 niet voor gekozen. Die kozen er voor om op zaterdag te voetballen met aansluitend een leuke derde helft. Die willen niet op dinsdagavond spelen waardoor die ,voor veel teams,  belangrijke derde helft achterwege blijft omdat het de volgende dag weer vroeg op is. Daarom ben ik het helemaal met Jos eens dat verenigingen daar veel verder in moeten gaan. Gewoon regels stellen. Als je als team voor een tweede keer in een seizoen afzegt dan is het exit team. Ik weet, dat is een lastig verhaal maar er zal iets moeten gebeuren. Van de KNVB hoeven we namelijk geen wonderen te verwachten. Dat is op dit gebied een ijsbeer in een diepe winterslaap. Daar vind men alles best zolang iedereen maar op tijd klaar is. Iets wat vaak niet lukt en een ploeg kampioen wordt die daar totaal geen recht op heeft. Een trieste constatering maar vooral in het jeugdvoetbal te vaak wel de waarheid.
Negen keer afgebeld worden bedacht ik mij opeens, zou dat een record zijn. Of zou het bestaan dat een team qua afzeggingen al de dubbele cijfers heeft bereikt. Ik durf het niet te zeggen maar ben eigenlijk wel benieuwd of de negen afzeggingen van SV Bedum 6 het hoogste aantal tot nu toe in het seizoen 2015-2016 is. Vandaar de vraag of er een team het ‘record’ van SV Bedum 6 kan verbreken. Iets wat we niet mogen hopen maar wel voor  moeten vrezen omdat de KNVB en verenigingen te weinig ballen durven te tonen tegenover leden die alleen maar doen wat hun zelf het beste uitkomt