De 'rechercheurs' moeten anders ingezet worden.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Ik ben niet iemand die een interview of een artikel over wat de voetbalwereld aangaat herplaatst. Maar soms moet je een uitzondering maken om een artikel te schrijven waarin naar voren komt dat er na de dood van assistent-scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen helemaal niets is veranderd in voetballand wonderland. Voor ik aan dit artikel begon heb ik een aantal mensen geraadpleegd. Personen met een verschillende functie binnen de voetbalwereld. Personen die anoniem zullen blijven in een artikel dat gaat over het spelerspassysteem dat nog steeds zo lek als een mandje is. In mei 2012 plaatste ik een artikel over het kaartensysteem binnen de voetbalbond dat als volgt was:
je profielfoto
Ik durf te beweren dat het spelerspasjessysteem een waardeloos systeem is. Een bewering die ik met voorbeelden kan onderbouwen. Ik kan onderbouwen dat er clubs zijn die vanaf volgende week in de nacompetitie uitkomen maar het hele zooitje in Heerenveen besodemieterd hebben. Ze hebben liggen slapen in Heerenveen zoals ze daar vaker liggen slapen. Ik kom tijdens het voetbalseizoen in veel bestuurskamers en verbaas mij iedere keer weer. Het kaartensysteem in voetballand wonderland deugt van geen kant. Ik ben geen roepende in de woestijn want velen delen mijn mening maar hebben geen site waar ze hun mening kunnen ventileren. Dank zij www.puurvoetbalonline.nl heb ik die mogelijkheid wel en ik zeg het daarom hardop. KNVB wordt eens wakker en ga eens nadenken. Als bond wordt je aan alle kanten belazerd. Stop met dat gesodemieter om clubs te bekeuren omdat een tachtigjarige supporter tegen een hek aanleunt in plaats van dat hij er achter staat. Word eens stoer en durf maatregelen te nemen tegen verenigingen die moedwillig de boel besodemieteren. Ik heb dingen gezien op sportcomplexen die echt niet kunnen. Ik heb een speler op zondag in de lagere regionen zien voetballen die op zaterdag voor een eerste klasser uitkwam. Te belachelijk voor woorden wat komt door een kaartensysteem dat van geen kant deugt. Een grote puinhoop is het en ik sprak laatst een trainer die dezelfde was toegedaan toen hij als toeschouwer bij een wedstrijd aanwezig was. Zijn woorden waren, het is een grote bende in het amateurvoetbal want men doet maar wat.
Dat klopt want kaarten controleren bij duels van de lagere teams gebeurt evenveel als dat er mensen in hun blote kont door een drukke winkelstraat lopen. Maar bij de bond doet men niets. Ik zou zeggen, toon eens lef en kom achter dat bureau vandaan en stel een daad. Ik weet namelijk dat er clubs in Nederland zijn die vanaf volgende week in de nacompetitie spelen maar waar ze niet aan behoren mee te doen.
Bovenstaande plaatste ik op 13 mei 2012 maar het had gisteren geschreven kunnen zijn. Er is namelijk helemaal niets veranderd. Sterker nog het is alleen maar erger geworden. Stoer worden er bij de standaardteams ieder weekend de kaarten gecontroleerd. Een kaartencontrole dat er voor zorgt dat het op de vastgestelde tijd beginnen even zeldzaam is als een friettent op de Noordpool. Iets wat ook geldt voor het controleren van de kaarten bij de lagere teams. Pak er honderd duels uit en in 99 gevallen slaan we het controleren van de kaarten over. Kortom een ideale plek voor het plegen van frauduleuze handelingen.
Zo gebeuren er steeds vreemdere zaken in voetballand wonderland. Zo is daar het verhaal dat men binnen een club richting een derby gesjoemeld heeft met een speler die een rode kaart had gekregen. Door de arbiter werd een verkeerd nummer aangevinkt wat mooi verzwegen werd. De fout van de arbiter betekende dat de aanvoerder van Abbekutteveen in de derby tegen FC Winterwortel kon spelen maar iemand anders van binnen de vereniging werd geschorst. De in dit geval ‘mindere’ voetballer werd geschorst maar, zo werd hem verteld, zijn straf was onherroepelijk. Triest maar waar, een lid wordt door zijn eigen vereniging misbruikt voor het ‘goede doel’. De persoon in kwestie die alles heeft verzwegen was na het vertrek van de scheidsrechter vast de gevierde held. Hem werd terplekke een bezoek aan een paaldansclub beloofd. Want zoveel slimmigheid moet beloond worden en dan moet je ‘echte’ mannen de kans geven om hun mannelijkheid ook daadwerkelijk te laten zien. Zondag bij het duel Warffum-Woltersum was er namens de KNVB een ‘rechercheur De Cock” aanwezig. Een door de bond aangesteld iemand die moet kijken of alles op het sportcomplex wel voldoende beveiligd is. Dat de omheining goed is afgesloten, dat het bier op de juiste plaatsen wordt opgedronken en er geen van de dertig toeschouwers binnen de afrastering gaat staan. Ik moet zeggen, ik krijg het Spaans benauwd als ik dat zie. Maar er zal over nagedacht zijn om mensen iets te laten uitvoeren wat de nodige eurootjes zal opleveren.
Maar terug naar het foutje van de scheidsrechter waar een binnen een vereniging dankbaar gebruik van werd gemaakt. Een club die wist dat het iets fouts deed. Want dankzij een beetje ‘spitwerk’’zag ik iets opmerkelijks. Bij een club die trouw verslagen plaatst op www.voetbalnoord,nl  ontbrak een verslag. Een verslag van een duel dat twee weken voorafgaand aan de derby werd gespeeld en waarin de rode kaart viel..... .Dat gevoegd bij alle keren dat de kaarten bij de lagere teams niet gecontroleerd worden deed mij bedenken dat die ‘rechercheurs’ beter anders ingezet kunnen worden. Zou het niet beter zijn dat deze controleurs steekproefsgewijs bij clubs op bezoek komen. Dat ze op bezoek komen om er op toe te zien dat er op grote schaal niet maar wat aangerotzooid wordt. Dat er geen praktijken gebeuren zoals in de 35+-competitie waar teams zijn die van 35+ met een blij gezicht 35- maken. Die met een jonger team in een competitie uit komen die is opgezet voor degene die met hun eigen leeftijdsgenoten een balletje willen trappen. Een competitie waar je eigenlijk geen kaarten wilt controleren. Dit omdat je eigenlijk vind dat er een ‘Herenakkoord’ moet zijn van, we houden het netjes. Iets wat ook in de andere competities van het amateurvoetbal was afgesproken. Na de dood van Richard Nieuwenhuizen waren we het allemaal met elkaar eens. We wilden weer een schone sport. We wilden niet meer dat we elkaar besodemieterden waar we bijstonden maar wat gezien de voorbeelden gewoon doorgaat. Voor een duel in de vijfdeklasse wordt iemand nerveus omdat de plaatselijke ‘Messi’ rood heeft gekregen en een aantal duels aan zijn voetbalbroek kan krijgen. Iets wat laten we zeggen, de plaatselijke José Mourinho, niet kon gebruiken. Die liep waarschijnlijk het poep dun door de broek als hij dacht aan het ontbreken van zijn ‘Messi’. En waarom want gezien het respectloos verslag van de derby richting de tegenstander had de plaatselijke 'wonderploeg' het prima zonder zijn ' Messi' kunnen doen...