Positief coachen en respect binnen en buiten de lijnen helaas nog ver weg

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Er wordt helaas in den lande nogal eens wat geroepen langs de voetbalvelden wat niet gewenst is. Om positief coachen nog meer onder de aandacht te brengen heeft GRC dit seizoen bij de jeugd bijeenkomsten georganiseerd voor leiders, trainers, ouders en supporters. Het bestuur vindt het treurig te moeten constateren dat ook supporters van ons vlaggenschip zondag 1 zich schuldig maken aan ongeoorloofde uitlatingen. Natuurlijk zijn we met zijn allen supporter. En als het even tegenzit, zoals in de eerste helft afgelopen zondag, willen we bijna zelf het veld in. Maar verbaal geweld richting een scheidsrechter en zelfs eigen spelers, dusdanig dat er door technische staf en arbitrage na afloop richting bestuur opmerkingen over worden gemaakt, kan echt niet. We zijn een nette en keurige vereniging. We gaan er vanuit dat de gebeurtenissen afgelopen zondag een incident zijn geweest. Laten we met elkaar een club blijven waar we op trots op kunnen zijn.
je profielfoto
Bovenstaande tekst las ik op de clubsite van GRC Groningen. Een tekst waar ik mij volledig in kan vinden. Dit omdat er nog te vaak dingen binnen of buiten de lijnen van een voetbalveld gebeuren die niet kunnen. Wat dat betreft verbaas ik mij ieder voetbalweekend weer. Dan denk ik, om even dicht bij een mooi voetbalweekend te blijven, is die persoon wel goed bij zijn paasei. Dan worden er termen uitgekraamd die nergens thuishoren maar worden weggemoffeld onder het motto. Voetbal is een sport vol emotie. Lekker gemakkelijk maar zo werkt het natuurlijk niet. Na het overlijden van Richard Nieuwenhuizen hebben we al de meest fantastische campagnes gehad. Campagnes met als doel dat we binnen de voetbalsport wat respectvoller met elkaar zouden omgaan. Mooi bedacht maar compleet mislukt wanneer je deze week goed naar de radio hebt geluisterd. Het geweld op de voetbalcomplexen is namelijk weer toegenomen zo werd er verteld. Iets wat mij niet verbaasd wanneer je met regelmaat op complexen loopt en de berichtgeving in de media een beetje volgt. Dan weet je dat er weinig verbeterd is nadat Richard Nieuwenhuizen werd doodgeschopt. Daarom is het goed wat het bestuur van GRC heeft gedaan. Niet tolereren dat je supporters maar van alles roepen omdat het even niet loopt binnen het eerste team. Niks van dat alles want zo vertelde voorzitter Henk Mekenkamp in ons telefoongesprek van vanmorgen, wij tolereren dat soort gedrag absoluut niet. Precies als wij ook niet tolereren dat er bij ons door clubscheidsrechters of assistent-scheidsrechters in het voordeel van de eigen club gefloten of gevlagd wordt,” aldus de preses van GRC die nog met een mooi anekdote kwam. ‘We maakten het een keer mee dat bij een jeugdwedstrijd een assistent-scheidsrechter weggestuurd werd. Achter het hek ging het echter gewoon verder qua vervelende uitlatingen. Direct de maandag erna zochten we contact met de desbetreffende vereniging die al van het feit op de hoogte was. Men had ook al maatregelen genomen want het betreffende lid was al geroyeerd. Een aanpak die ons zeer aansprak want dit soort lieden horen op een voetbalveld niet thuis. Direct daaraan vast koppelen kunnen we de onzinnige proeven van het zonder assistent-scheidsrechters werken of ze van helft laten draaien. Iemand die zoiets bedenkt weet waarschijnlijk niet dat een arbiter die de zestig al is gepasseerd dat in veel gevallen niet gaat redden. En wat krijg je dan, alleen maar meer agressie binnen en rond het veld. Wat dat betreft moeten clubs de hand in eigen boezem steken en ongeoorloofd gedrag gewoon zelf aanpakken. ”

Een heldere mening van Mekenkamp waar we het alleen maar mee eens kunnen zijn. Maar helaas is het merendeel van de verenigingen nog niet zover. Daar ligt er nog een drempel voor het durven nemen van een beslissing om bij wangedrag over te gaan tot een schorsing of nog steviger, een royement. Dan wil men weleens volstaan met een boete en voetbalt of vlagt de persoon in kwestie gewoon weer verder. Een trieste constatering maar helaas te vaak een feit. Dat zou anders moeten en ook kunnen maar dan moeten clubs ballen durven tonen. Terwijl ik dit artikel aan het uittypen ben ga ik in gedachten terug naar vorig weekend. Een weekend waarin een coach zonder zijn tegenstander en de scheidsrechter een blik waardig te gunnen boos van het veld liep omdat zijn D-pupillen met 1-0 hadden verloren. Ik dacht terug aan wat ik zondagavond hoorde van een collega-scribent. Die was bij een duel geweest waar een assistent-scheidsrechter rood had gekregen omdat hij een speler van de tegenpartij uit de wedstrijd had geschopt. Twee belachelijke acties in een weekend die in het eerste geval rijp voor een schorsing zou moeten zijn en in geval twee mogen we hopen dat die snoeshaan voor altijd geschorst wordt. Maar om heel eerlijk te zijn, ik heb voor de zekerheid even op de clubsite van de desbetreffende club gekeken, dat verwacht ik niet. Ik vrees namelijk dat deze snoeshaan, wanneer hij niet door de KNVB voor altijd geschorst wordt, over een paar weken ‘gewoon’ weer loopt te vlaggen en we moeten blijven geloven dat de campagne ‘Zonder respect geen voetbal’ een succes is geworden. .